Obserwuj bloga przez email

Maślane ciasto maślankowe ze śliwkami - bez miksera, porcja na dużą blachę

Ciasto maślankowe z owocami - zachwyca prostotą i smakiem. Zrobisz je bez użycia miksera. Cudownie pachnie, jest miękkie i delikatne. Spróbuj!

Ciasto z owocami najbardziej smakuje latem i wczesną jesienią. Wtedy owoce są najsmaczniejsze i najpiękniej pachną. Ciasta z nimi upieczone są wtedy najlepsze. No tak, ale takie ciasta mają jedną wadę: zbyt szybko znikają. Dlatego postanowiłam upiec od razu na dużej blasze. Takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika. Jedna z nich jest głębsza, więc doskonale nadaje się do pieczenia ciast.
Ciasto ze śliwkami chodziło za mną od dłuższego czasu. Maślankowe, z dodatkiem masła i soczystych śliwek. Nie trzeba do niego używać miksera, wystarczy większa łyżka i widelec do roztrzepania jajek. Ciasto jest długo świeże, ale tak pyszne, że i tak zbyt długo nie postoi 😊

szybki przepis na ciasto maślankowe, proste ciasto maślane z owocami, przepis na ciasto z owocami, daylicooking



Przepis na najlepsze ciasto maślankowe ze śliwkami - krok po kroku


Składniki ciasta*:
4 szklanki mąki
150 g masła
1,5 szklanki maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
4 jajka
około 600 g śliwek


Przepis na kruszonkę na oleju


Składniki kruszonki:
175 g mąki / około 14 lekko czubatych łyżek
150 g cukru / około 12 łyżek
150 ml oleju / około 10 łyżek

Przygotowanie kruszonki

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, a następnie rozetrzeć palcami. Zagnieść w kulkę, przykryć miseczkę i odstawić w chłodne miejsce.

Owoce

Śliwki dokładnie wypłukać, osuszyć. Przekrawać na pół i usunąć pestki.

Przygotowanie ciasta maślankowego

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepać w większej misce. Wlać maślankę, wsypać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać. Można użyć widelca lub trzepaczki rózgowej.
Wszystkie składniki wymieszać razem ze stopionym masłem. Nie trzeba używać miksera, wystarczy większa łyżka.

Pieczenie

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, a na cieście poukładać połówki śliwek. Na śliwki wysypać kruszonkę.
Ciasto piec przez około 45-50 minut, w temperaturze 170 stopni, grzałki góra-dół i termoobieg. Bez termoobiegu temperaturę zwiększyć do 180 stopni.

przepis na ciasto maślankowe, ciasto maślane z owocami, błyskawiczne ciasto ze śliwkami, daylicooking

* Ciasto piekę na blasze o wymiarach 35cm X 40 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...