Obserwuj bloga przez email

Błyskawiczna cebulka marynowana na zimno octem jabłkowym

Ta cebulka powstała zupełnie przypadkiem, kiedy szukałam sposobu na zagospodarowanie większej ilości cebuli i jednocześnie jakiejś nowej sałatki, która zaostrzy smak pomidorów i ogórków. Fantastycznie smakuje samodzielnie, jeśli ktoś lubi cebulę. Jest też dobrym dodatkiem do ogórków, pomidorów czy innych warzyw, a także do pizzy czy innych wytrawnych wypieków.

przepis na marynowaną cebulę, cebula marynowana na zimno, daylicooking



Składniki:
250 g cebuli
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki octu jabłkowego 6%

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Zasypać cukrem, wymieszać i lekko docisnąć łyżką. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Co jakiś czas mieszać i ponownie delikatnie dociskać łyżką. Kiedy cebulka puści sok i delikatnie zeszkli się, dodać sól i ocet jabłkowy. Wymieszać całość i odstawić na kilka minut.

Cebulka jest idealna jako dodatek do sałatek lub na kanapki np. z wędliną, pomidorem, ogórkiem itp. Pasuje także jako samodzielny dodatek do dań z grilla.

Można ją przechowywać w zamkniętym słoiczku w chłodnym miejscu. Cebulka nie jest pasteryzowana, więc nie traci swoich wartości. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby ich nie straciła, to nie należy jej za długo przechowywać. Najlepiej spożywać na bieżąco.



Jeśli lubisz cebulę, to spróbuj także:

przepis na czerwoną cebulę w marynacie, jak marynować czerwoną cebulę, daylicooking


jak zrobić domową cebulkę prażoną, przepis na prażoną cebulkę, daylicooking


Poczytaj także o właściwościach cebuli 😊
co wiesz o cebuli?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...