Obserwuj bloga przez email

Od boi po system GBS, czyli jak powstały grille marki Weber

Pogoda sprzyja piknikom, a my, Polacy, od wielu lat jesteśmy wielkimi fanami grilla. Grillujemy kiedy tylko nadarzy się okazja. Skrzydełka, karkówkę, boczek, żeberka czy kiełbaski. Grill wrósł już w nasz klimat 😊 Wybór sprzętu do grillowania jest przeogromny, a w sklepach można nawet kupić tzw. grille jednorazowe. Jednak prawdziwi koneserzy zawsze sięgają po najlepsze rozwiązania, a ja dzisiaj chcę Wam przybliżyć grille Weber - wyjątkowe i oryginalne.


"Nie zajmujemy się gięciem blach. Działamy w przemyśle rozrywkowym”.
Jim Stephen - prezes zarządu w Weber-Stephen Products, syn założyciela, George'a Stephena


grill, grillowanie, jak powstał kulisty grill, daylicooking


Marka Weber to producent nowoczesnych grilli węglowych, elektrycznych i gazowych, a także szerokiej gamy akcesoriów przydatnych do grillowania. Przenieśmy się na chwilę do Stanów Zjednoczonych, do roku 1952 r., kiedy George Stephen wymyślił grilla okrągłego z pokrywą. Czy wiecie w jaki sposób wpadł na ten pomysł?

Do czasu stworzenia grilla kulistego, grillowało się przy pomocy otwartych grilli zbudowanych z cegły. Trudno było nazwać je urządzeniami, raczej budowlami. Ich konstrukcja sprawiała, że podczas brzydkiej pogody nie było możliwości przeniesienia grilla w inne miejsce. Takie piece nie sprzyjały zbytnio finezyjnemu grillowaniu: mięso było przyprószone popiołem i często po prostu czarne. Dlatego też George Stephen, ojciec dużej rodziny (miał jedenaścioro dzieci) szukał sposobu na praktyczniejszą formę grillowania. Pracując w fabryce produkującej boje morskie, George Stephen wpadł na pomysł, aby właśnie z takiej boi stworzyć grill. Jedną z połówek boi ustawił na nóżkach i poprzewiercał w niej dziury, aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza. Drugą połówkę wykorzystał jako pokrywę, która miała za zadanie utrzymać stałą temperaturę. To zapewniało bardziej kontrolowane pieczenie, a tym samym znacznie lepszą jakość jedzenia. George Stephen zapewne wtedy nie przypuszczał, w jaki sposób zrewolucjonizuje grillowanie.

Grillowanie to nie tylko żeberka, karkówka i kiełbasa
Kiedy myślimy o grillowaniu, to zapewne większość z nas wyobraża sobie żeberka, karkówkę czy kiełbasę. A tymczasem grill nie musi się ograniczać do tych standardowych potraw. Podobnie myślą w Weberze i właśnie to myślenie stało się punktem wyjścia do opracowania rewolucyjnego systemu GBS.

System GBS (Gourmet Barbecue System) stosowany przez Webera to baza akcesoriów, które zapewniają nieograniczone możliwości grillowania. Sercem systemu jest Gourmet BBQ, czyli dwuczęściowy ruszt z wyjmowanym środkiem. Środkowy element rusztu można wymienić na:
➤ zestaw Sear Grate do przygotowywania steków,
➤ wkładkę wok do dań azjatyckich,
➤ kamień do pizzy pozwalający upiec rewelacyjną chrupiącą pizzę lub focaccię, bułeczki, placki etc.,
➤ patelnię czyli pole do popisu przy przygotowywaniu np. krewetek czy tortilli,
➤ żeliwny garnek – sposób na przygotowywanie dań typu "kociołek",
➤ obrotowy rożen, który sprawdzi się podczas pieczenia większych kawałków mięsa lub kurczaków.

Dodatkowe akcesoria wspierające system to między innymi:
➤ zestaw do szaszłyków,
➤ stojak na żeberka, stojak do kurczaka, kosz na pieczeń,
➤ żeliwna podstawka pod akcesoria,
➤ uchwyt do rusztów,
➤ żeliwna płyta do smażenia,
➤ generator zimnego dymu,
➤ ruszt ze stali nierdzewnej do grillowania wielopoziomowego,
➤ kosz do przygotowywania frytek lub pop cornu,
➤ pojemnik do wędzenia,
➤ akcesoria do gofrów i kanapek,
➤ sondy i termometry.




wymienne akcesoria do grilla, grillowanie, grill kulisty, daylicooking

akcesoria do grilla, kto wynalazł grill z pokrywą, daylicooking
innowacyjne akcesoria do grilla, nowoczesne grillowanie, daylicooking



Weber to nie tylko tradycyjne węglowe grille, to także urządzenia elektryczne i gazowe


grille gazowe, grillowanie na grillu gazowym, nowoczesne grille, daylicooking

Grille gazowe
to przede wszystkim komfort bardzo szybkiego uzyskania odpowiedniej temperatury na ruszcie. Zapewniają także łatwość czyszczenia rusztu, gdyż wypala wszystkie resztki grillowanego jedzenia. Weber oferuje niewielkie urządzenia, idealne do przenoszenia, a także większe oraz profesjonalne dla prawdziwych koneserów dań z rusztu!


najlepsze grille elektryczne, grillowanie, daylicooking

Grille elektryczne są coraz bardziej popularne, gdyż można z nich korzystać w tych wszystkich miejscach, gdzie rozpalanie węglowego jest niewskazane. Smak grillowanych potraw zależy w dużej mierze od temperatury, a grille elektryczne Weber, za sprawą żeliwnych rusztów, są bardzo wydajne. Nawet smakosze i prawdziwi znawcy grillowania mogą nie zorientować się, że dana potrawa została przygotowana na grillu elektrycznym.

Jak sami widzicie, grille marki Weber to taka mnogość modeli, funkcji i dodatkowych akcesoriów, że praktycznie każdy amator grillowania znajdzie coś dla siebie. Jakby się zastanowić, można dojść do wniosku, że system GBS pozwala gotować, piec i smażyć tylko przy pomocy grilla Weber. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem tym systemem po prostu oczarowana 😊


*Wpis powstał we współpracy z marką Weber.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...