Obserwuj bloga przez email

Zupa z morszczuka - pyszna, lekka i aromatyczna zupa rybna

Udało mi się kupić świeżego morszczuka, a jak go tylko zobaczyłam, to nabrałam niesamowitego apetytu na smażoną rybę. Kiedy jednak wyszłam z klimatyzowanego sklepu, to ta ochota mi szybko przeszła. Nie wyobrażałam sobie po prostu stania przy patelni w taki upał. Tego dnia termometr pokazywał grubo ponad 40 stopni w słońcu! Nie zamierzałam się dosmażać przy patelni, o nie!
Ryba wylądowała w lodówce, a ja doszłam do wniosku, że lekka zupa rybna to będzie znacznie lepszy pomysł. I tak następnego dnia na naszym stole pojawiła się ona! Wyszła tak pyszna, że szybciutko robiłam zdjęcia, żeby i Was na nią namówić.


prosty przepis na zupę rybną, zupa z morszczuka, lekkie danie  ryby, daylicooking




Składniki na 4-5 porcji:
ok. 400 g świeżego morszczuka
3 średnie marchewki
1/4 niedużego selera
1 średnia cebula
6-7 większych ząbków czosnku
średni pęczek zielonej pietruszki
4 większe liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
mielona ostra papryka - do smaku
sól do smaku
ok. 2,5 litra wody

Z morszczuka wyjąć ości i oddzielić skórę. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Marchew i seler obrać. Seler pokroić w słupki lub kostkę, a marchew w talarki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać  pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebul e i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę - ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu.
Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.

lekka zupa rybna, morszczuk w rosole, rosół z ryby, daylicooking

zupa z ryby, rosół z ryb, morszczuk w zupie, sprawdzony przepis na zupę rybną, daylicooking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...