Obserwuj bloga przez email

Orzeźwiająca lemoniada ananasowa - doskonała na upały

Lato przyszło nagle i z wielkim burzowym przytupem zaczęło nas rozgrzewać. Temperatury poszybowały w górę, a my czasami czujemy się ugotowani lub usmażeni. I tak sobie myślę, że to chyba właśnie te wysokie temperatury sprawiły, że pierwszy raz od 25 lat obcięłam włosy. Obserwatorzy blogowych profili na Facebooku i Instagramie mieli okazję zobaczyć moją nową fryzurę. Jest mi znacznie lżej i chłodniej, i wcale nie tęsknię za długimi włosami. Podobno zmiana fryzury to wstęp do zmian życiowych, jak napisała jedna z czytelniczek. Czy tak jest? Zobaczymy co życie przyniesie. Na razie zapraszam na łyk zimnej ananasowej lemoniady, która powstała znowu przypadkowo i przy okazji sprzątania spiżarni, w której znalazłam mocno już dojrzałego ananasa. Stał sobie samotnie na półce i patrzył na mnie z wyrzutem, że o nim zapomniałam. Jego "garniturek" był już nieco sfatygowany, więc niestety nie załapał się do zdjęcia 😉

jak zrobić lemoniadę, przepis na domowy napój chłodzący, napoje bezalkoholowe, co pić podczas upałów, daylicooking

Jak zrobić domową lemoniadę z ananasem - przepis


Składniki:
2, 5 litra wody
cukier lub inny słodzik według uznania - ja dodałam 5 łyżek cukru
1 mocno dojrzały świeży ananas
5 cytryn
kostki lodu
opcjonalnie listki świeżej mięty

Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera i zmiksować.
Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć ze zmiksowanym ananasem. Wszystko przecedzić przez sitko lub gazę.
Z 4 cytryn wycisnąć sok i dodać do napoju. Pozostałą cytrynę dobrze wyszorować i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do naczynia z lemoniadą. Opcjonalnie można także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty. Podawać z kostkami lodu.

jak się robi domową lemoniadę, z czego zrobić lemoniadę, domowe napoje chłodzące, przepis na lemoniadę, daylicooking


Świeży ananas - jak go sprawnie obrać?

Z ananasa odciąć "czapeczki" z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne, twarde oczka, je również należy wyciąć końcówką noża. Okrojony ze skóry ananas przekroić wzdłuż na 4 części. Odciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas jest gotowy do zjedzenia.


Spróbuj także i tych domowych napojów:


 Lemoniada rabarbarowa


Jak zrobić klasyczną lemoniadę z cytryn



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...