Obserwuj bloga przez email

Zupa z czerwonej soczewicy z marchewką, selerem i kiełbasą - prosty i szybki obiad

Dawno nie gotowałam nic z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Oprócz niezaprzeczalnych walorów odżywczych, jest po prostu bardzo wdzięcznym produktem. Można z niej zrobić naprawdę wiele potraw: zupy, wegetariańskie kotleciki, pasztety, a nawet pasty do smarowania pieczywa. Soczewica ma delikatny smak, przez co łatwo można ją doprawiać na wiele sposobów. W zupie może zastąpić groch, który gotuje się znacznie dłużej i wymaga wcześniejszego namoczenia. Jej nie trzeba pamiętać o namoczeniu na noc, więc jest idealna na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza zupa: szybko, prosto, praktycznie "w biegu". Nie planowałam dodawania jej na blog, ale wyszła tak pyszna, że szkoda byłoby jej nie pokazać.

Przepis na zupę z soczewicy, jak się robi zupę z soczewicy, soczewica czerwona, daylicooking




Składniki na 4-6 porcji:
250 g czerwonej soczewicy
1/4 średniego selera
3-4 większe marchewki
1 średnia cebula
3 większe ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
mielona wędzona papryka - opcjonalnie
ok. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
sól do smaku
3 łyżki oleju
2 pętka ulubionej kiełbasy - ja użyłam białej

dodatkowo: 
natka pietruszki i szczypiorek oraz chleb tostowy

Seler i marchewkę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Czosnek i cebulę obrać - cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki.
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie.
W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać wypłukaną soczewicę, marchew i seler. Wlać wodę w takiej ilości, aby była ponad poziom składników o około 3-4 cm. Wszystko razem gotować, mieszając co jakiś czas. Po około 10 minutach dodać sól i resztę przypraw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, dodać kiełbasę i przyprawić do smaku. (W razie potrzeby dolać więcej wody.) Dla podkreślenia smaku kiełbasy, można zupę przyprawić dodatkowo mieloną wędzoną papryką.
Podawać posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem z dodatkiem chrupiącego tosta.

zupa soczewicowa, co zrobić z soczewicy, czy soczewicę trzeba moczyć, soczewica czerwona, daylicooking


Jeśli lubicie i jadacie soczewicę, to spróbujcie także i tych potraw:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...