Obserwuj bloga przez email

Przepis na twarożek z żurawiną: do naleśników z sosem czekoladowym i na kluseczki z masłem

Naleśniki wprost uwielbiam. Potrafię na kolację usmażyć stertę, a potem jemy je zamiast chleba. Miewam jednak trochę kłopot z podaniem dokładnego przepisu na ciasto, bo robię je "po omacku", na wyczucie. Kiedy zatem przygotowuję wpis na blog, to zaczynam od kartki i długopisu, a potem skrzętnie notuję proporcje. I tak było tym razem 😊
Pomysł na nadzienie do dzisiejszych naleśników pojawił się przy okazji sprzątania lodówki. Z zapomnianych dwóch kostek twarogu trzeba było coś zrobić, bo lada dzień "wychodził termin". Padło na nadzienie do naleśników, a przy okazji postanowiłam pokazać Wam sposób na pyszne kluseczki twarogowe. Czasami zdarza się przygotować zbyt dużo nadzienia serowego do naleśników i zastanawiamy się co z nim począć. Prosty trik i mamy pyszne, delikatne gotowane kluseczki. Odrobina zrumienionego masła i słodka kolacja lub deser już czeka! Skusicie się??

naleśniki z serem, naleśniki na słodko, co zrobić z żurawiny, daylicooking



Składniki:
naleśniki - około 15 sztuk:
1 szklanka wody (250 ml)
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

twarożek:
500 g twarogu półtłustego
kwaśna gęsta śmietana
3-4 łyżki cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest twaróg)
2 surowe żółtka jajka
150 g suszonej żurawiny

sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
szczypta mielonej ostrej papryki
ok. 70-80 ml słodkiej śmietanki (lub mleka)


Naleśniki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najwygodniej przy pomocy miksera lub trzepaczki rózgowej. Odstawić na kilka minut, żeby ciasto "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Można użyć kawałka słoniny nabitej na widelec, spryskać oliwą lub - jak robię to ja - przy pomocy silikonowego pędzelka przesmarować cienko olejem. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewać porcję ciasta i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Naleśniki zbyt długo smażone będą twardsze i mogą się rwać podczas zawijania.

Twarożek
Żurawinę zalać gorącą wodą. Po około 10 minutach odcedzić i dobrze osuszyć.
Twaróg rozetrzeć widelcem razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Powinna wyjść niezbyt gęsta, ale i niezbyt rzadka masa, którą da się bez problemu rozsmarować na naleśnikach. Cukru należy użyć tyle, aby masa serowa była dość słodka. Na końcu dodać żurawinę i wymieszać.

Na naleśniki nakładać twarożek - średnio około 1 łyżkę na 1 naleśnik. Zwijać w rulonik lub składać w chusteczkę. Każdy naleśnik przed podaniem należy lekko obsmażyć.
Podawać obsypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy
W niewielkim garnuszku mocno podgrzać mleko lub śmietankę. Dodać pokruszoną czekoladę i ostrą paprykę. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej polewy. Gdyby czekolada nie chciała się rozpuścić, wtedy w trochę większym garnku zagotować wodę i do kąpieli wodnej wstawić garnuszek z czekoladą. Można też podgrzewać bezpośrednio na kuchence, ale jest to ryzykowne, gdyż czekolada lubi się przypalić.

jak zrobić naleśniki na słodko, przepis na naleśniki z serem, daylicooking



Kluseczki kładzione z twarożku z żurawiną
Jeśli zasmakuje Wam to nadzienie do naleśników, to z takiej samej masy możecie zrobić pyszne kluseczki kładzione. Wystarczy do podanych składników zamiast 2 żółtek dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę pszenną w takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki.
W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać niewielkie ilości masy i kłaść je na gotującą wodę. Gotować przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane przyrumienionym na patelni masłem.

jak zrobić kluski kładzione, kluski z serem, daylicooking, przepis na kluseczki twarogowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...