Obserwuj bloga przez email

Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta

Myślę, że w każdym domu pozostają czasami resztki ciasta, którego nikt już nie chce jeść. Babki, murzynki czy inne "suche" ciasta bez kremów, można wykorzystać od przygotowania kokosanek. Kiedyś były bardzo popularne, teraz znowu wracają do łask. Pewnie z dwóch powodów: są pyszne i proste do zrobienia oraz dlatego, że coraz więcej osób stara się żyć zgodnie z ideą zero waste. Wyrzucamy jak najmniej, starając się zagospodarować jak najwięcej. Ta idea najprostsza jest w kuchni, gdyż wystarczy kupować i przygotowywać tylko tyle, ile wiemy, że zostanie zjedzone. Jeśli jednak pozostaje nadmiar jedzenia, wtedy można szybko i prosto znaleźć sposób jak te resztki wykorzystać do zupełnie innego dania. Przygotowując kokosanki z różnych ciast, uzyskujemy za każdym razem troszkę inny efekt. A przecież w kuchni dobrze jest, żeby bawić się smakami, prawda?
Poniżej znajdziecie kilka sposobów na czekoladowe (i nie tylko) kokosanki.




jak zrobić kokosanki, polewy do ciast nie tylko czekoladowe, daylicooking, proste domowe desery


Jak zrobić czekoladowe kokosanki?
Do przygotowania kokosanek można wykorzystać jeden z poniższych przepisów. Upieczone ciasto należy wystudzić, pokroić w dowolnej wielkości kostki. Następnie zanurzyć w polewie czekoladowej aż ciasto nasączy się nią. Po wyjęciu obsypać wiórkami kokosowymi. Najlepszym sposobem jest wsypanie wiórków do miseczki i obtaczanie dokładnie i ze wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta.

Przepisy na ciasto

Ciasto czekoladowe
Składniki:
5 jajek
200 g cukru
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
170 ml oleju
170 ml mleka
40 g gorzkiego kakao

Całe jajka roztrzepać trzepaczką lub mikserem razem z cukrem, wlać mleko i olej - całość połączyć. Mąkę przesianą przez sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.)
Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ciasto orzechowe
Składniki:
125 g mąki pszennej (ok. 3/4 szklanki)
200 g cukru (niepełna szklanka)
ok. 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych
4 jajka
80 ml oleju (ok. 1/3 szklanki)
80 ml mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, wlać mleko i olej - zmiksować. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia - dodać do żółtek z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszać i na końcu dodać orzechy. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
(Podane proporcje pasują na średniej wielkości blaszkę lub tortownicę. Przy większej formie ciasto będzie niższe, a przy mniejszej wyższe.)

Lekkie ciasto kakaowe
Składniki na średniej wielkości prostokątną formę:
5 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka jajek ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać wszystko razem. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w zależności od wielkości formy). Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Przepisy na polewy do ciast

Polewa z czekolady
200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki.

Polewa kakaowa
150 g masła
5 lekko czubatych łyżek gorzkiego kakao
80 ml mleka
100 g cukru pudru

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewając na niewielkim ogniu połączyć razem do uzyskania jednolitej polewy.

Polewa karmelowa
100 g cukru
100 g masła
350 ml mleka

Do rondelka wsypać cukier i na średnim ogniu podgrzewać go aż zacznie brązowieć. Należy uważać, aby nie spalił się. Kiedy osiągnie lekko brązowy kolor, zdjąć z ognia. Odczekać chwilę, aby lekko przestygł - powinien być gorący, ale nie skwierczący. Po tym czasie wlać mleko i ponownie postawić na niewielkim ogniu. Na dnie garnka utworzy się szklista powłoka, która rozpuści się po chwili. Gotować cały czas na niewielkim ogniu przez około 7-10 minut. Czym szerszy garnek, tym szybciej odparuje się woda. Opcjonalnie zamiast zwykłego mleka można użyć mleka skondensowanego.
Na końcu dodać masło i całość zagotować razem, mieszając do dokładnego połączenia składników.

Wskazówki

  • Dowolne ciasto możemy łączyć z dowolną polewą. 
  • Polewa może być bardziej lub mniej gęsta - gęstsza "szczelniej" otuli ciasto, a rzadsza bardziej w nie wniknie i nada większego smaku.
  • Polewy można modyfikować bawiąc się smakami - na przykład dodając rozpuszczalną kawę lub zamiast "twardej" tabliczki czekolady dodać czekoladę z ulubionym nadzieniem. 


przepis na najlepsze domowe kokosanki, przepisy na polewy do ciast

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...