Obserwuj bloga przez email

Klopsiki z indyka z nutą ziół prowansalskich w sosie pomidorowym

Nie mogę się już doczekać sezonu na pomidory. Tak, wiem, są przecież w sklepach cały czas. Jednak czy to naprawdę prawdziwe pomidory? Nie pachną tak, jak te prosto z pola. Nie mają takiego pełnego i wyrazistego smaku. No niestety, jeszcze trochę trzeba czekać na pomidorową ucztę.
W tym roku ze szczególną niecierpliwością wyczekuję lata, gdyż to będzie pierwszy rok z moimi własnymi warzywami i owocami. Pomidory i papryka rosną już w namiocie foliowym, który stoi na samym środku mojego przyszłego ogrodu. To niesamowita frajda patrzeć jak z nasionek wyrasta coś zielonego, kiedy formuje się łodyżka i liście. I już "niedługo" będę mogła - przynajmniej taką mam nadzieję - zerwać pierwsze moje własnoręcznie wyhodowane pomidory.
A tymczasem zapraszam na klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów 😊


przepis na klopsy w sosie pomidorowym, pulpety z indyka, co na obiad z indyka, daylicooking



Składniki na 4-5 porcji:
klopsy:
400 g piersi z indyka
1 jajko
mleko do namoczenia bułki
1 sucha bułka pszenna
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól do smaku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
mąka pszenna do oprószenia klopsów
oliwa lub olej do obsmażenia

sos:
500 ml pasaty pomidorowej
około 300 ml wody
2 większe liście laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
sól do smaku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 mała cebula
4-5 większych ząbków czosnku

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące (należy strząsnąć nadmiar mąki).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażać lekko klopsy, ze wszystkich stron tak, aby delikatnie zrumieniły się.
Obsmażone klopsy przełożyć do garnka.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, na której obsmażały się klopsy. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub oliwy. Mieszając delikatnie podsmażyć - kiedy cebula i czosnek zaczną się delikatnie złocić, zdjąć z ognia. Wlać pasatę, wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, papryką i przelać do garnka z klopsami. Całość gotować razem na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

Podawać z kleksem dobrej kwaśnej, gęstej śmietany i z ziemniakami lub ryżem.

pulpety z indyka, klopsy w sosie pomidorowym, przepis na klopsy, daylicooking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...