Obserwuj bloga przez email

Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym

Prosty i szybki obiad nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni i zlewu pełnego brudnych naczyń. Przekonuję Was o tym od zawsze. I zgodnie z tą ideą, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na niedzielny lub świąteczny obiad.
Polędwiczki wieprzowe to mięso idealne na takie sytuacje. Nie wymaga ani długiego przygotowywania, ani długiego gotowania czy duszenia. Fantastycznie więc sprawdzi się na świąteczny obiad. Przy przygotowywaniu polędwiczek do jakiegokolwiek dania jest jedna ważna zasada: trzeba dokładnie usunąć wszystkie cienkie błonki, które je otaczają. W przeciwnym razie polędwica nie będzie ani miękka, ani delikatna.


przepis na polędwicę wieprzową, jak zrobić puree z ziemniaków, daylicooking

Przepis na polędwicę wieprzową w sosie kaparowym


Składniki:
1 świeża polędwica wieprzowa
drobne kapary w zalewie (po odsączeniu 60 g)
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
50 g masła
garść pomidorków koktajlowych
1 mała cebula

Z polędwicy ostrym nożem usunąć wszystkie błonki. Pokroić ją w plastry o grubości 2-3 cm, oprószyć świeżo mielonym grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Kapary odsączyć z zalewy. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Krótko obsmażyć z obu stron plastry polędwicy. Dodać cebulę, podlać niewielką ilością wody (3-4 łyżki), zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 6-8 minut. Gdyby woda wyparowywała, wtedy należy ją uzupełniać. W przeciwnym razie mięso może się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę.
Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.


Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane?

Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze, potrząsając co chwilę garnkiem.
Po zdjęciu garnka z ognia, do ziemniaków dodać masło i słodką śmietankę lub mleko. (Ja na około 1 kg ziemniaków dodaję około 2 łyżki masła i około 4 łyżki śmietanki lub mleka.) Ziemniaki należy dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Garnek z ziemniakami przykryć i odstawić na koło 1 minutę, a następnie dużą (najwygodniej drewnianą) łyżką porządnie wymieszać, aż nabiorą delikatnej i aksamitnej konsystencji.


Różne warianty smakowe puree z ziemniaków

Takie ziemniaki można przygotowywać z różnymi dodatkami, które dodadzą im smaku. Ja najczęściej dodaję świeżo startą gałkę muszkatołową (na ok. 1 kg ziemniaków ok. 1/3 łyżeczki) lub chrzan do smaku.
Inne zioła i przyprawy pasujące do puree to m. in.: cząber, czosnek, koper, słodka i ostra papryka, mielona kolendra, rozmaryn, estragon, pieprz. Pamiętajcie jednak, że dodatki nie mogą zdominować smaku ziemniaków. Trzeba - według własnego smaku - znaleźć odpowiednie dla siebie proporcje.

Puree ziemniaczane wspaniale pasuje także do zup takich jak barszcz czerwony lub biały czy też żurek. Wtedy najlepszymi dodatkami są przysmażona na złoto cebulka, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

prosty przepis na polędwiczkę wieprzową, co zrobic z polędwicy wieprzowej, jak się robi puree z ziemniaków, daylicooking


Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie. Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...