Obserwuj bloga przez email

Najlepszy przepis na buraczki na ciepło

Te buraczki robię od wielu lat i przepis dopracowałam do perfekcji. Nie spotkałam się z tym, aby komuś one nie smakowały. No, chyba, że ktoś wyjątkowo nie lubi buraków, ale w swoim otoczeniu takich osób nie mam.
Takie buraczki przygotowuję prawie zawsze przy okazji większych rodzinnych uroczystości i za każdym razem znikają w mgnieniu oka 😊
Dzisiaj tym przepisem dzielę się z Wami i jestem pewna, że i Wam zasmakują moje najlepsze zasmażane buraczki.


buraczki zasmażane, jak zrobić buraki na ciepło, daylicooking



Składniki:
ok. 1 kg buraków
1 średnia cebula
4 większe ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka cukru
ocet spirytusowy
200 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka oleju
50 g masła
1 płaska łyżka mąki pszennej

Buraki wyszorować i ugotować do miękkości. Kiedy będą miękkie, odcedzić je, a następnie zalać zimną wodą. Zanim do końca ostygną obrać ze skóry. Skórka z ciepłych jeszcze buraków świetnie schodzi pod palcami. Noża używam tylko do odcięcia końcówek.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dowolnej grubości.

Cebulę i czosnek obrać - cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku lub głębszej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę - powinna delikatnie zacząć się rumienić. Dodać masło, a kiedy stopi się, wsypać mąkę. Cały czas mieszając podsmażać ją przez około 20-30 sekund. Nie powinna się zrumienić lecz jedynie zaparzyć.
Dodać starte buraki i czosnek. Całość energicznie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Mąka powinna zagęścić całość. Przyprawić cukrem, solą, octem - według własnego smaku. Na końcu wlać śmietankę i całość razem zagotować.
Buraki podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania.

👉 Spróbuj także:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...