Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół
Wielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta, a drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt.
Składniki kruchego ciasta na mazurek*:
500 g mąki pszennej
100 g cukru drobnego Diamant
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sody
1 jajko
120 g miękkiego masła
150 ml kwaśnej śmietany
dodatkowo:
Cukier Gruba Rafinada Diamant
słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe)
dodatkowo:
Cukier Gruba Rafinada Diamant
słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe)
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać. Dodać zimne masło i wszystko razem nożem posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną i miodem, dodać do reszty składników. Wszystko razem zagnieść szybko na gładkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie kuchennym) delikatnie podsypanej mąką. Wykroić lub uformować dowolny kształt, a następnie równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
*Podane proporcje wystarczają na blachę o wymiarach 36 cm X 25 cm. Ja wykroiłam kształt jajka od papierowego szablonu.
Składniki kruchych ciasteczek*:
150 g zimnego masła
100 g cukru drobnego Diamant
200 g mąki pszennej
szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól. Wymieszać. Dodać masło i ostrym nożem posiekać wszystko razem. Na końcu szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, na podsypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowywać na dowolna grubość. Przy grubości około 0,5 cm wyjdą cieńsze i bardziej kruche, a przy większej grubości będą odpowiednio grubsze i bardziej miękkie niż kruche. Z ciasta wycinać dowolne kształty, a wierzch obsypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 8-10 minut. Ciastka powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić.
*Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości ciastek.
*Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości ciastek.
Składniki cytrynowego kremu lemon curd:
1 szklanka soku wyciśniętego z cytryn (ok. 3-4 sztuki)
200 g cukru pudru Diamant
2 jajka
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać jajka i całość roztrzepać trzepaczką. Dobrze sprawdza się też mikser lub blender. Postawić na niewielkim ogniu i cały czas energicznie mieszając (lub miksując) doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnym ogniu (ciągle mieszając, żeby krem nie przypalił się) przez około 2 minuty.
Zdjąć z ognia i dodać masło. Całość zmiksować aż do dokładnego połączenia masła z kremem.
Dekoracja mazurka i ciasteczek
Jeszcze ciepłym kremem przekładać ciasteczka i składać je razem.
Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek.
Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności i miękkości, wtedy kruche ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Jeśli zależy nam na kruchości, wtedy należy nałożyć krem na kilka godzin przed podaniem.
Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek.
Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności i miękkości, wtedy kruche ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Jeśli zależy nam na kruchości, wtedy należy nałożyć krem na kilka godzin przed podaniem.
Dlaczego polecam cukier Diamant?
Cukier drobny jest naprawdę drobny, a nie tylko tak się nazywa. Szybko się rozpuszcza i jest rewelacyjny do przygotowania wszystkich kremów, do ubijania śmietany czy piany z białek. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru.
Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew.
Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały na stole. Można go wykorzystać także jako posypkę dekoracyjną ciast i deserów, co ja wykorzystałam w przypadku mojego mazurka.
Przygotowując świąteczne wypieki warto zadbać o to, aby było to zajęcie dające radość. Dobór odpowiednich składników jest w tym względzie istotną kwestią. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze słodkości wyjdą tak, jak to zaplanowaliśmy.
Życzę wszystkim cudownie słodkich i lekkich świąt!
*Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.
Cukier drobny jest naprawdę drobny, a nie tylko tak się nazywa. Szybko się rozpuszcza i jest rewelacyjny do przygotowania wszystkich kremów, do ubijania śmietany czy piany z białek. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru.
Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew.
Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały na stole. Można go wykorzystać także jako posypkę dekoracyjną ciast i deserów, co ja wykorzystałam w przypadku mojego mazurka.
Przygotowując świąteczne wypieki warto zadbać o to, aby było to zajęcie dające radość. Dobór odpowiednich składników jest w tym względzie istotną kwestią. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze słodkości wyjdą tak, jak to zaplanowaliśmy.
Życzę wszystkim cudownie słodkich i lekkich świąt!
*Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz