Obserwuj bloga przez email

Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół

Wielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Pierwszą z nich jest mazurek z miodowego kruchego ciasta, a drugą kruche ciasteczka. Oba ciasta są słodkie, a krem intensywnie cytrynowy. Te dwa smaki - słodki i orzeźwiająco cytrynowy - doskonale się łączą. Na pewno są to smaki, które cudownie pasują do tych wiosennych świąt.

wielkanocne ciasta i ciasteczka, jak zrobić krem cytrynowy, przepis na lemon curd, daylicooking



Składniki kruchego ciasta na mazurek*:
500 g mąki pszennej 
100 g cukru drobnego Diamant
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sody
1 jajko
120 g miękkiego masła
150 ml kwaśnej śmietany
dodatkowo:
Cukier Gruba Rafinada Diamant
słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe)


Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać. Dodać zimne masło i wszystko razem nożem posiekać. Jajko roztrzepać ze śmietaną i miodem, dodać do reszty składników.  Wszystko razem zagnieść szybko na gładkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie kuchennym) delikatnie podsypanej mąką. Wykroić lub uformować dowolny kształt, a następnie równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
*Podane proporcje wystarczają na blachę o wymiarach 36 cm X 25 cm. Ja wykroiłam kształt jajka od papierowego szablonu.

przepis na mazurek, jak zrobić kruche miodowe ciasto, cukier Diamant, daylicooking



Składniki kruchych ciasteczek*:
150 g zimnego masła
100 g cukru drobnego Diamant
200 g mąki pszennej
szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i sól. Wymieszać. Dodać masło i ostrym nożem posiekać wszystko razem. Na końcu szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, na podsypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowywać na dowolna grubość. Przy grubości około 0,5 cm wyjdą cieńsze i bardziej kruche, a przy większej grubości będą odpowiednio grubsze i bardziej miękkie niż kruche. Z ciasta wycinać dowolne kształty, a wierzch obsypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 8-10 minut. Ciastka powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić.
*Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk średniej wielkości ciastek.

przepis na kruche ciasteczka, lemon curd przepis, daylicooking


Składniki cytrynowego kremu lemon curd:
1 szklanka soku wyciśniętego z cytryn (ok. 3-4 sztuki)
200 g cukru pudru Diamant
2 jajka
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła

Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać jajka i całość roztrzepać trzepaczką. Dobrze sprawdza się też mikser lub blender. Postawić na niewielkim ogniu i cały czas energicznie mieszając (lub miksując) doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnym ogniu (ciągle mieszając, żeby krem nie przypalił się) przez około 2 minuty.
Zdjąć z ognia i dodać masło. Całość zmiksować aż do dokładnego połączenia masła z kremem.

Dekoracja mazurka i ciasteczek
Jeszcze ciepłym kremem przekładać ciasteczka i składać je razem.
Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek.
Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy nam na takiej delikatności i miękkości, wtedy kruche ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Jeśli zależy nam na kruchości, wtedy należy nałożyć krem na kilka godzin przed podaniem.

Dlaczego polecam cukier Diamant?
Cukier drobny jest naprawdę drobny, a nie tylko tak się nazywa. Szybko się rozpuszcza i jest rewelacyjny do przygotowania wszystkich kremów, do ubijania śmietany czy piany z białek. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru.

Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew.

Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały na stole. Można go wykorzystać także jako posypkę dekoracyjną ciast i deserów, co ja wykorzystałam w przypadku mojego mazurka.

Przygotowując świąteczne wypieki warto zadbać o to, aby było to zajęcie dające radość. Dobór odpowiednich składników jest w tym względzie istotną kwestią. Tylko wtedy mamy pewność, że nasze słodkości wyjdą tak, jak to zaplanowaliśmy.

Życzę wszystkim cudownie słodkich i lekkich świąt!

*Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...