Obserwuj bloga przez email

Orzechy w miodzie, czyli idealna przekąska dla łasuchów

Jakiś czas temu dostałam od przyjaciółki wyjątkowy upominek: słoiczek mieszanki orzechów zalanej miodem. Idealny prezent dla takiego łasucha jak ja! Wstyd powiedzieć, ale pochłonęłam je w tempie ekspresowym... Wpadłam jednak na pomysł, aby takie słodkie słoiczki robić samodzielnie w domu. Pierwsza partia to było małe eksperymentowanie, żeby sprawdzić czy na pewno wyjdą tak samo. Wykorzystałam resztki orzechów, które znalazłam na dnie szuflady. Niektóre były pokruszone (jak to końcówki w torebkach), ale dla finalnego efektu nie ma to większego znaczenia.
Z moich zapasów wyszły mi dwa nieduże słoiczki. Jeden odłożyłam na prezent, drugi zostawiłam na wierzchu...i zjadłam, ale o tym ciiiii..... 😊


jak zrobić orzechy w miodzie, jadalne prezenty, pomysły na smaczne prezenty, daylicooking






Jak przygotować orzechy w miodzie?
Potrzebujemy dowolne, ulubione orzechy: włoskie, laskowe, pistacje, migdały, etc. Do tego miód - także dowolny i ulubiony - w ilości adekwatnej do ilości orzechów.

Na początek te orzechy, które mają grubszą skórkę należy z niej obrać. Migdały zalać wrzątkiem* i po kilku minutach (po odlaniu wody) skórka zejdzie sama pod palcami. Orzechy laskowe przesypać na suchą patelnie i podprażyć potrząsając delikatnie patelnią lub mieszając. Należy jednak uważać, żeby nie przypaliły się. Kiedy zaczną pachnieć, wtedy powinny być gotowe. Przesypać na bawełnianą ściereczkę, przykryć drugą i pocierać przez nią orzechy. Skórka odejdzie. Wystarczy teraz tylko przełożyć "czyste" orzechy do naczynia.
Orzechy włoskie nie wymagają obierania ze skórki.

Wszystkie orzechy przełożyć do jednego naczynia. Zalać miodem w takiej ilości, aby były dokładnie nim pokryte. Wymieszać lekko i przełożyć do słoiczków. Na górę wlać jeszcze po łyżce miodu.
Można także orzechy wsypywać bezpośrednio do słoiczków i zalewać od razu miodem, ja jednak wolę je najpierw wymieszać w innym naczyniu.
Słoiczki zakręcać i pasteryzować przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoiczka. jeszcze gorące wyjmować z garnka i ustawiać do góry dnem aż do wystygnięcia.

Smakowe wersje orzechów w miodzie
Aby nadać ciekawego posmaku można do każdego słoiczka wkładać kawałki skórek z cytrusów, kawałki laski wanilii lub korę cynamonu. Skórki z pomarańczy lub cytryny muszą byc pozbawione białej skórki i porządnie sparzone wrzątkiem. Laskę wanilii i korę cynamonu wystarczy zalać na kilkanaście sekund wrzącą wodą.

Idealny słodki upominek
Takie orzechy to doskonały pomysł na prezent. Na pewno macie w domu mniejsze i większe ozdobne słoiczki. Wystarczy wypełnić je miodem i orzechami, a potem zapasteryzować. Potem już tylko ozdobna wstążeczka, własnoręcznie wykonana plakietka i coś oryginalnego i od serca gotowe. Na pewno znajdą się osoby, które taki upominek uszczęśliwi bardziej niż coś ze sklepu.


*Różne źródła podają informację o niekorzystnych efektach zalewania migdałów wrzątkiem. Ja ekspertem nie jestem i nie znam wiarygodnych opracowań na ten temat. Mimo wszystko - dzięki czujności jednego z czytelników - informuję Was o tym. Sami zdecydujcie czy migdały parzyć, czy tylko zalewać ciepłą lub zimną wodą, aby łatwiej było ściągnąć z nich skórkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...