Obserwuj bloga przez email

Proste i szybkie przekąski karnawałowe z salami

Karnawał to szczególny czas na spotkania towarzyskie z rodziną i znajomymi. Często te spotkania przedłużają się do późnego wieczora, więc trzeba zadbać, aby goście mieli co zjeść 😊 Najbardziej sprawdzają się w takich sytuacjach proste i szybkie do zrobienia przekąski. Przygotowałam dla Was dwie, bardzo proste propozycje, które śmiało można określić popularną ostatnio nazwą finger food. Są to niewielkie przekąski, które można wziąć w rękę. Aby je zjeść nie trzeba siadać przy stole i nakładać ich na talerz. To bardzo dobry pomysł na domówki, kiedy gości mamy "odrobinę" więcej, niż miejsca przy stole. Wtedy takie drobne przekąski rozkładamy na nieduże patery, półmiski i talerze, a te rozstawiamy na odsłoniętych parapetach, niewielkich, podręcznych stoliczkach czy blatach salonowych komód. Pamiętajcie, aby przy takich przekąskach ułożyć także papierowe serwetki 😊

błyskawiczne przekąski imprezowe, przekąski na imprezę, co zrobić z salami, daylicooking



Koreczki
Koreczki były bardzo popularne kiedyś, jednak teraz powoli wracają do łask. Kiedyś było to spowodowane zapewne mizernym zaopatrzeniem sklepów. Teraz mamy pod dostatkiem produktów, z których możemy tworzyć koreczki. Od najwymyślniejszych po najprostsze. Ja dzisiaj skupiłam się na prostocie i podkreśleniu głównego składnika, czyli salami.

Składniki:
Salami Sokołów w obsypce POMIDOR - *przeczytaj więcej pod przepisem
ulubiony żółty ser w kawałku
oliwki - użyłam nadziewanych papryką
malutkie marynowane ogórki
pomidorki koktajlowe
kapary w zalewie
wykałaczki lub ozdobne patyczki do koreczków

Ser pokroić w większą kostkę. Powinna być mniej więcej wielkości 1/4 plasterka salami. Na wykałaczkę nadziewać ser, następnie złożone na 4 części plastry salami, ogórek, oliwkę, kapary i pomidorki - w dowolnych kombinacjach.

Panierowane tostowe roladki
Jest to sposób na podanie pozornie banalnych tostów w niebanalny sposób. To także okazja do wykorzystania nadwyżki tostowego pieczywa. Takie roladki zasmakują każdemu, zwłaszcza jeśli komponując je zadbamy o składniki o wyrazistym smaku.

Składniki:
Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem
ser żółty
chleb tostowy
jajko
szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Kromki tostowego chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik, a następnie panierować w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi dipami.

co zrobić z salami, najlepsze salami, przekąski na imprezę, karnawałowe przekąski, finger food, daylicooking



przekąski na karnawał, błyskawiczne i proste przekąski na imprezę, co to jest finger food, daylicooking, najlepsze salami


*Czy wiesz, że...

Salami Sokołów w obsypce zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przeprowadził konsumencki test jakości, w którym salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce w opinii klientów, zdobywając bardzo dobre noty praktycznie w każdej kategorii. Badanie obejmowało: smak, świeżość, jakość składników, brak chemicznych ulepszaczy smaku oraz szeroki wybór rodzajów salami. Klienci zwracali także uwagę na cenę oraz to, czy byliby skłonni polecić ten produkt najbliższym. Salami Sokołów zajęło pierwsze miejsce także w kategorii "Stosunek jakości do ceny".
Wybierając jakiekolwiek produkty warto kierować się jakością sprawdzoną także przez innych. Wtedy mamy pewność, że finalne danie będzie naprawdę pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...