Obserwuj bloga przez email

Pikantna zupa z kapusty pak choi z kuleczkami mięsnymi i ryżem

Po kilkumiesięcznej przerwie wracam do Was z nowymi przepisami. Na początek zapraszam na rozgrzewająca zupę z moją ulubioną kapustą pak choi, mięsnymi kuleczkami i ryżem. Jest to zupa dość szybka do zrobienia, bardzo prosta, ale jednocześnie smaczna i dość sycąca. Przygotowałam ją z tego, co akurat miałam pod ręką. Wspomniałam o niej na blogowym facebooku i dostałam prośbę o przepis. Postanowiłam zatem zrobić szybko zdjęcie i wstawić ten przepis również na blog. Może i ktoś z Was skusi się na nią?

dania z kapustą pak choi, przepis na prostą zupę, jak zrobić zupę z kapustą pak choi, daylicooking

Przepis na zupę z kapusty pak choi


Składniki na 4-5 osób:
2 kapusty pak choi
4-5 ząbków czosnku
2 papryczki chilli (dla amatorów naprawdę ostrych smaków 3 papryczki)
2 nieduże marchewki
ok. 400 g mielonego chudego mięsa (ja użyłam szynki wieprzowej)
4-5 większych szalotek
80-100 g suchego ryżu (użyłam jaśminowego)
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju

Kapusty pak choi pokroić w paseczki. Papryczki chilli posiekać drobno. Szalotki i czosnek pokroić w w niezbyt drobną kostkę. Marchewki obrać, pokroić w "zapałki".
Zmielone mięso przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać 4-5 łyżek zimnej wody i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować nieduże kuleczki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić szalotkę, czosnek i chilli, poddusić mieszając, aż się zeszklą. Dodać marchewkę, mieszając podsmażyć przez około pół minuty.
Ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć. Wsypać do garnka i mieszając zeszklić.
Wlać wodę - około 1200- 1500 ml w zależności od tego jak gęste lubimy zupy. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez około 2-3 minuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku.


Jeśli lubisz kapustę pak choi, to spróbuj także innych dań:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...