Obserwuj bloga przez email

Awokado zapiekane w boczku - pyszna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut

Dla lubiących awokado - a jest ich chyba coraz więcej - mam dzisiaj sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Nie potrzeba do niej wielu składników ani dużo czasu. Jest idealna wieczór w gronie znajomych, zwłaszcza kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowania. Jednak uwaga: ta przekąska jest dość mocno kaloryczna, więc dbający  dietę powinni uważać. Znam jednak takich, którzy bardzo liczą kalorie, ale na widok awokado owiniętego boczkiem po prostu zapominają o swoich dietetycznych zasadach 😊


przekąski z awokado, jak upiec awokado, co zrobić z awokado, proste przepisy na dania z awokado, daylicooking



Jak przygotować awokado zapiekane z boczkiem?

Potrzebujesz:
awokado,
boczek - ja używam parzonego,
odrobinę soku z cytryny - na 1 awokado wystarczy 1 łyżka.

Przygotuj cieniutkie plastry boczku.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skóry. Możesz także ostrożnie wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki. Obrane awokado pokrój na cząstki dowolnej wielkości i skrop je lekko sokiem z cytryny.
Każdą cząstkę dowolnie ciasno owiń plastrem boczku. 
Owinięte kawałki awokado ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie - dowolnie. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do zrumienienia boczku. Jeśli lubisz bardziej chrupiący, wtedy zapiekaj dłużej. Jeśli tylko podpieczony, zapiekaj krócej.

Wskazówki:
Razem z awokado zapiecz czosnek: przed zapiekaniem przekrój go w poprzek ząbków, posmaruj lekko oliwą lub olejem.
Aby boczek nie rozwijał się w trakcie pieczenia, należy cząstki awokado układać końcówką boczku do spodu.
Podawaj z chrupiącym pieczywem i pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowym.


Jeśli lubisz dania z awokado, to spróbuj także i tego:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...