Obserwuj bloga przez email

Sałatka z gruszką, ananasem, granatem i miętą, czyli zdrowy deser pełen witamin

Chyba nietrudno zauważyć, że gruszka i ananas to jedne z moich ulubionych połączeń. Moim zdaniem harmonizują ze sobą tak idealnie, że grzechem byłoby nie ulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka. Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można podać na deser lub jako dodatek do drugiego śniadania. Przy okazji chciałam Wam pokazać w jak prosty sposób można odmienić dwie sałatki, na pozór takie same. Wystarczy dołożyć jeden lub dwa kontrastujące w smaku składniki, a całość smakuje inaczej.


słodkie drugie śniadanie, co podać na deser, jak obrać ananasa, jak wyjąć pestki z granatu, daylicooking


Składniki:
1/2 świeżego ananasa
2 większe gruszki
1 owoc granatu
garść listków świeżej mięty
sok z limonki do smaku
opcjonalnie odrobina płynnego miodu

Ananasa pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości. 
Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Bez obierania ze skórki pokroić ją na kawałki zbliżone do kawałków ananasa.
Do miseczki włożyć kawałki ananasa i gruszki, listki mięty i pestki granatu. Skropić obficie sokiem świeżo wyciśniętym z limonki i ewentualnie - jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dania - dodać odrobinę miodu.

sałatka owocowa, słodkie drugie śniadanie, jak wyjąć pestki granatu, jak obrać ananasa, daylicooking


Jak wydobyć pestki z granatu?
Granat przekroić w poprzek. Odwrócić go nad naczyniem "do góry dnem". Uderzać w granat końcem drewnianej łyżki, a pestki same wypadną.

Jak obrać świeżego ananasa?
Ananasa ściąć lekko od góry i od dołu. Postawić na desce i ostrym nożem z góry na dół ścinać brzegi. Grubość zależy od ananasa. Gdyby pozostawały twarde "oczka", je również należy wyciąć. Po obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek. Ananas jest już gotowy do jedzenia.  

Spróbuj także sałatki z gruszką i ananasem z dodatkiem sera feta, szynki długo dojrzewającej i pestek granatu. Delikatne i słodkie owoce wspaniale harmonizują z tymi wytrawnymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...