Obserwuj bloga przez email

Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami

Okrągłe cukinie są idealne do faszerowania i zapiekania. Te pękate beczułki uroczo wyglądają potem na talerzu, nie uważacie? Może tylko odrobinę dłużej trawa i wydrążanie, niż zwykłych, podłużnych cukinii. Niedawno pokazywałam Wam jak prosto i szybko można zrobić cukinie faszerowane kaszą jaglaną bez dodatku mięsa. Dzisiaj będzie coś dla mięsożerców, czyli z farszem z mielonego mięsa i ryżu.

jak zrobić cukinię faszerowaną?, przepis na zapiekaną cukinię, cukinia z sosem pomidorowym, daylicooking



Składniki:
4 okrągłe cukinie (około 1,5 kg)
400 g mielonego mięsa - użyłam wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
sól do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula
1 łyżeczka musztardy Dijon
4-6 łyżek zimnej wody
2 średnie pomidory
2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania cukinii


Jak zrobić cukinie faszerowane mięsem?
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
Cebulę obrać i posiekać drobno.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać sól, przyprawy, cebulę, musztardę, pietruszkę i wlać wodę. Dobrze wyrobić masę mięsną. Woda powinna ją nieco "rozrzedzić" i w końcowym efekcie nadać mięsu soczystości. Na końcu dodać ryż i wymieszać. Masa powinna być niezbyt zbita. Jeśli jest taka, wtedy należy dodać więcej wody - ale nie przesadzić z jej ilością.

Cukinie umyć. Ściąć od góry "kapelusze" i przy pomocy łyżki wydrążyć środek.

Wskazówka: Nie należy wyrzucać środka cukinii, nawet jeśli będzie miał dużo pestek. Można z niego zrobić pyszną zupę. Link do przepisu i zdjęcie zupy znajdziecie na samym dole.

Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie jej wysychaniu podczas pieczenia.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się zapiekać cukinia. Lekko posolić, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut.

Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach.


Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii z dodatkiem chrupiących grzanek 😊



 Spróbuj także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...