Obserwuj bloga przez email

Sałatka z fasolki szparagowej z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią

Kupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. 

prosty przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, co zrobić z fasolki szparagowej, dobry przepis na fasolkę szparagową, daylicooking




Składniki:
300 g fasolki szparagowej
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
3-4 łyżki łuskanego słonecznika
listki świeżej bazylii

Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę.
Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii.
Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne.

sprawdzony przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, prosty przepis na sałatkę z fasolką, obiad na upalne dni, daylicooking


Dlaczego powinniśmy jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest produktem, z którego można wyczarować wiele pysznych dań. Żółta jest źródłem fosforu i potasu, natomiast zielona prowitaminy A i kwasu foliowego, tak cennego przede wszystkim dla przyszłych mam. Jest produktem dietetycznym, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika regulującego przemianę materii i jednocześnie jest niskokaloryczna. Polecana jest także cukrzykom ze względu na swój niski indeks glikemiczny.

Jednak uwaga: fasolki szparagowej nie należy spożywać na surowo, gdyż w tej postaci zawiera toksalbuminę, toksyczny związek,  który wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Toksalbumina ginie podczas obróbki cieplnej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...