Obserwuj bloga przez email

Kruche ciasto z czereśniami

To ciasto chodziło za mną dobre dwa tygodnie. Niestety, przeprowadzka i całe związane z nią zamieszanie sprawiło, że mało było czasu i możliwości, aby zaszaleć w kuchni. To też zauważyliście zapewne bo znacznie mniejszej mojej aktywności tutaj i w mediach społecznościowych. No cóż, doba nie jest z gumy.
W końcu jednak przyszedł czas na chwilę wytchnienia. Ten placek w zasadzie powstaje "przy okazji". Robiąc obiad zagniotłam ciasto i włożyłam do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Reszta poszła już szybko i sprawnie.

kruchy placek z owocami, ciasto z owocami, ciasto owocowe, przepis na placek z czereśniami, czereśniowe ciasto, daylicooking



Składniki:
ciasto:
200 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru

pianka:
5 białek
1/2 szklanki drobnego cukru

owoce:
około 600 g czereśni


Sposób wykonania
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem. Najłatwiej wszystko razem włożyć do malaksera/blendera i zmiksować.
Żółtka rozmieszać ze śmietaną i dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na mniejsze części, owinąć folią spożywczą (lub włożyć do woreczka) i schować do lodówki przynajmniej na godzinę.
Wskazówka: ciasto po schłodzeniu będzie trzeba zetrzeć na tarce, wiec dobrze jest, aby jego kawałki nie były zbyt duże. Wtedy łatwo dadzą się trzymać podczas ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno.

Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. 
Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna.

Na upieczony spód wyłożyć równomiernie owoce. Na owoce - pianę z białek, a na pianę zetrzeć resztę ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na koło 35-40 minut. Starte na wierzchu ciasto powinno się przyrumienić, podobnie jak pianka. 

Uwaga:
Ilość cukru do ubicia piany z białek podałam orientacyjnie. W przypadku kwaśnych owoców warto dodać go więcej. Słodsze owoce nie wymagają już tyle cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców.
Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...