Obserwuj bloga przez email

Kawa kawie nierówna

O preferencjach smakowych trudno dyskutować, bo każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Jednak sama jakość kawy jest bardzo ważna. Ja należę do kawoszy, którzy kawą delektują się. Jeśli mam napić się byle jakiej, to wybieram herbatę. Też dobrą, bo bylejakość to coś okropnego. Nie uważacie?

jak się robi rozpuszczalną kawę, jak najlepiej dobrać kawę, która kawa jest najlepsza, daylicooking

Kawa kawie nierówna, jednak jakimi kryteriami kierować się szukając tej najlepszej?
Sklepowe półki uginają się pod kolorowymi torebkami, puszkami i słoiczkami. Firmy prześcigają się w pomysłach na ciekawe opakowanie, bo przecież teoretycznie jemy i pijemy najpierw oczami. Czy jednak naprawdę świadomy konsument kupi produkt spożywczy, bo spodobało mu się opakowanie?... Chyba tylko wtedy, kiedy kupuje dla samego opakowania, które można wykorzystać do innych celów. W przeciwnym razem na pewno nie jest świadomy.

Kawa rozpuszczalna? 
Czy wiecie jak powstaje ten brązowy proszek, który wsypujemy do kubka i zalewamy wodą? Mówiąc w skrócie kawa jest zaparzana w maksymalnie stosunkowo nie wielkiej ilości wody, a następnie ta woda jest usuwana. Stosuje się dwie metody: na gorąco i na zimno. W pierwszym przypadku bardzo gorące powietrze usuwa (odparowuje) wodę, aż do uzyskania całkowicie suchego proszku. Druga metoda jest znana wielbicielom liofilizowanych owoców: w bardzo niskiej temperaturze wywar najpierw zamarza, a potem wysycha. Taka kawa powstaje najczęściej z ziaren gorszej jakości.

Kawa mielona?
To bardzo wygodne sięgnąć po torebkę, w której jest już zmielona kawa. Jednak czy na pewno jest tam dobrej jakości kawa? Czy na pewno tylko kawa?...
Pomińmy już kwestie jakości, żeby nie wdawać się w teorie spiskowe o tzw. zmiotkach i resztkach lądujących w przemysłowych młynkach. Wystarczy prosty test: zaparzyć kawę mieloną i dokładnie taką samą kupioną w ziarenkach po samodzielnym zmieleniu. Różnica w smaku i aromacie jest zauważalna.

Kawa w ziarenkach?
TAK! Zdecydowanie tak.
Dobrej jakości młynek do kawy nie jest już produktem luksusowym. Ważne jest, aby był to młynek żarnowy, a nie taki z ostrym śmigiełkiem. Dlaczego? Młynek żarnowy miażdży ziarna, rozdrabniając je do pożądanej grubości. Ideałem jest taki młynek w wersji ręcznej.
Młynki z ostrzami mieląc, nagrzewają mieloną kawę. Ostrza obracają się przecież bardzo szybko i właśnie w ten sposób rozdrabniają ziarna. Różnice między tymi dwoma typami młynków można śmiało zestawić z różnicami między tradycyjną sokowirówką, a wyciskarką wolnoobrotową. Tu jest sok i tu jest sok...różnią się jednak jakością.
Kawa po zmieleniu bardzo szybko traci aromat, więc warto mielić ją bezpośrednio przez parzeniem.

jak dobrać najlepszą kawę?, jak powstaje kawa rozpuszczalna?, daylicooking










A jaką Ty pijesz kawę??


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...