Obserwuj bloga przez email

Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem

Dzisiaj zupa, która powstała w pośpiechu i z tego, co akurat było pod ręką. Zupa sycąca, o konkretnym i zdecydowanym smaku. Zasmakowała nawet komuś, co za zupami przepada średnio - mówiąc dość delikatnie. Wielką zaletą tej zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut.
W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt. Ale co tam, nie będę się rozpisywać. Sami spróbujcie.


sprawdzony przepis na zupę rybną, błyskawiczna zupa rybna, zupa z mleczkiem kokosowym, zupa z łososiem, zupa łososiowa, jak zrobić zupę rybną, daylicooking


Składniki na 4-5 porcji:
ok. 350 g świeżego łososia
1 papryczka chilli
1 puszka mleczka kokosowego
1 litr wody
sól do smaku
1 większa marchewka
1 kapusta pak choi
ok. 15 cm pora
2 łyżki oleju
3 większe ząbki czosnku


Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki.
Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki.
Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości.
W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości.
Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...