Obserwuj bloga przez email

Drink arbuzowo-jeżynowy z rumem i w wersji bez alkoholu

Szukając pomysłu na oryginalne menu na parapetówkę, wpadłam na pomysł drinka arbuzowego z mrożonymi jeżynami i rumem. Nie każdy lubi napoje o takiej konsystencji, ale na pewno zasmakuje wielbicielom smoothie's czy warzywno-owocowych koktajli. Jeśli taki napój przygotujemy bez dodatku alkoholu, wtedy będą mogły go wypić także dzieci. Jestem pewna, że moim gościom przypadnie on do gustu 😊

drinki na parapetówkę, przepis na drink owocowy, drink z rumem, daylicooking


Składniki:
świeży arbuz
mrożone jeżyny
biały rum

dodatkowo: 
cytryna lub limonka
kostki lodu
listki świeżej mięty

Jak przygotować drink arbuzowo-jeżynowy z rumem?
Arbuza dokładnie umyć i rozkroić. Wyciąć różowy miąższ. Nie ma konieczności usuwania pestek z niego, nie zaszkodzą nam na pewno. Pokroić na mniejsze kawałki.
Do blendera wrzucić zamrożone jeżyny. Zblendować dokładnie, a następnie dołożyć kawałki arbuza i miksować jeszcze chwilę. Na koniec wlać rum i opcjonalnie odrobinę soku z cytryny lub limonki do smaku - całość zmiksować krótko.
Wskazówka: jeśli chcemy otrzymać bardziej zmrożony napój, wtedy wystarczy razem z jeżynami zblendować kilka kostek lodu. Można również przed przygotowaniem zamrozić także kawałki arbuza.

Jakie proporcje?
Nie chcę podawać ścisłych proporcji, gdyż warto samodzielnie je dobrać. Ja na każdą szklankę pokrojonego arbuza dodałam 1/3 szklanki mrożonych jeżyn.
Na 150 ml gotowego napoju proponuję wlać 25 ml rumu. Wielbiciele mocniejszych trunków mogą - oczywiście - dodać go więcej.

Dla dzieci i osób, które nie piją alkoholu, wystarczy zmiksować owoce bez alkoholu.

Drink można podawać dodatkowo z kilkoma kostkami lodu lub zamrożonymi jeżynami. Udekorować plastrami limonki lub cytryny i listkami świeżej mięty.

domowe napoje z alkoholem, drinki alkoholowe, przepis na drinki z owocami, daylicooking, co na parapetówkę


Macie swoje sprawdzone przepisy na oryginalne drinki? Podzielcie się nimi w komentarzach. Linki mile widziane 😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...