Obserwuj bloga przez email

Słodki chlebek drożdżowy z migdałami i słonecznikiem - chałka wyrastająca w nocy

Chałka, słodki chlebek, bardzo puszysty i delikatny. wyrastający przez noc, ze słonecznikiem i migdałami. Jest pyszny!

Ten chlebek pokazywałam Wam jakiś czas temu na blogowym facebooku. Spotkał się ze sporym zainteresowaniem. Kilkoro z Was prosiło o przepis w prywatnych wiadomościach. Na blogu miał pojawić się szybciej, ale życie realne wygrało z wirtualnym i jest dopiero dzisiaj. 
Ten chlebek jest delikatnie słodki i smakuje bardzo podobnie jak chałka. Nie zakręcałam go na kształt chałki i nie obsypywałam kruszonką. Bez niej smakuje i tak bardzo smacznie.
Ciasto do wyrośnięcia pozostawiłam w lodówce na kilkanaście godzin. Dzięki temu chlebek stał się równomiernie wyrośnięty i zyskał na lekkości. Nawet po zjedzeniu go przed całkowitym wystudzeniem, nie odczuwało się ciężkości i pełności. Nie trzeba go także długo wyrabiać. Polecam go Wam 😊

drożdżowe ciasto rosnące w lodówce, ciasto drożdżowe nocne, sprawdzony przepis na chałkę, jak się piecze chałkę, daylicooking





Przepis na chałkę - słodki chlebek wyrastający na zimno w nocy

Składniki:
450 g mąki typ 450
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
1/3 posiekanych migdałów - ja użyłam pokruszonych płatków migdałowych
4 g suchych drożdży
70 g cukru
100 g masła
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli


Jak zrobić chałkę wyrastającą w nocy na zimno - krok po kroku

Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu. Przestudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Wymieszać lekko.

Mleko lekko podgrzać, masło stopić.

Jajka roztrzepać.

Wszystko razem wlać do suchych składników i wyrobić na gładką, odchodzącą od ścianek naczynia i rąk, masę.

Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto.

Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.
Po upieczeniu pozostawić w formie przez około 10-15 minut, a następnie z niej wyjąć.

Przed pieczeniem można chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne. Wspaniale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser.

*Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm.


ciasto drożdżowe, dobry przepis na chałkę, jak upiec chałkę, ciasto drożdżowe na zimno, daylicooking


Warto także spróbować

Jeśli lubicie ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem - pyszny, delikatny, z tostowego ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...