Obserwuj bloga przez email

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Czy zauważyliście, że od dobrych kilku lat nie ma w naszym klimacie wiosny? Jest zima, która powoli odpuszcza, potem robi się szaro, ponuro i byle jak. I nagle pojawiają się stosunkowo wysokie temperatury, będące zapowiedzią zbliżającego się lata. Wiosnę bardzo trudno zauważyć. W każdym razie mi jakoś umknęła.
Danie, na które dzisiaj Was zapraszam, jest daniem kojarzącym się ze słonecznym dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie 😊

nadziewana cukinia, przepis na faszerowaną cukinię, sprawdzony przepis na cukinię, daylicooking


Składniki:
4 cukinie - moje miały wagę około 1,5 kg
100 g pora (około 20-25 cm średniej grubości)
4 większe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
200 g kaszy jaglanej
200 g marchwi
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki musztardy francuskiej
20-30 g masła
sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Jak zrobić?
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie.  Pora pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać drobno. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
Na głębszej patelni (lub garnku z grubszym dnem) rozgrzać oliwę. Dodać por i zeszklić. Następnie dodać marchew i czosnek - wszystko razem podsmażyć krótko - nie powinno zbrązowieć. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia.
Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodać podduszone warzywa, sól, pieprz, musztardę i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać.
Z cukinii ściąć "kapelusz". Przy pomocy łyżki wydrążyć środek. Nałożyć do środka farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem.
Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć.

Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu.

sprawdzony przepis na faszerowaną cukinię, co zrobić z cukinii, jak się faszeruje cukinię, czym nadziać cukinie, daylicooking



Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków  😊



Smacznego! 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...