Obserwuj bloga przez email

Skrzydełka pieczone w pikantnej pomidorowo-miodowej marynacie z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

Pogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla. Jest na to sposób: można w domu przygotować takie jedzenie, które będzie piknikową namiastką. Ja przygotowałam skrzydełka w pikantnej, lekko pomidorowej marynacie i upiekłam je w piekarniku. Do tego chrupiące łódeczki z ziemniaków i sos czosnkowy. Jestem pewna, że takie skrzydełka będą pyszne także z grilla, ale trzeba je piec koniecznie na specjalnych tackach, żeby marynata nie kapała na palenisko.


pikantne skrzydełka, jak upiec skrzydełka na grillu, przepis na meksykańskie skrzydełka, skrzydełka w marynacie miodowej, marynata do mięsa na grilla, grill, daylicooking



Składniki marynaty na około 1 kg skrzydełek:
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
6 łyżek ulubionego ketchupu
2 lekko czubate łyżeczki soli
2 lekko czubate łyżek mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki


Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Skrzydełka opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokryć na całej powierzchni marynatą. Przełożyć do naczynia, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Skrzydełka piec do miękkości, na blasze lub i odkrytej brytfance w temperaturze 180 stopni C. 


przepis na pieczone skrzydełka, jak upiec skrzydełka, jak zrobić skrzydełka z grilla, sprawdzony przepis na marynatę do mięs na grilla, daylicooking, piknikowe dania


Jak zrobić pieczone ziemniaczki - idealne do pikantnych skrzydełek?
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i przekrawać na ćwiartki lub mniejsze kawałki, jeśli ziemniaki są duże. Nie należy jednak kroić ich tak drobno jak na frytki, bo z założenia mają być większe.
W rondlu z grubym dnem (głębszej patelni lub frytownicy) rozgrzać tłuszcz i smażyć ziemniaczki na złoty kolor.
Podawać z grubą solą, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Ziemniaczki w wersji mniej kalorycznej: zamiast smażenia w głębokim tłuszczy, trzeba przekrojone ziemniaki lekko natłuścić olejem i rozłożyć na blasze do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C, najlepiej z termoobiegiem.

Jak zrobić sos czosnkowy do pieczonych ziemniaków lub frytek?
Około 150 ml kwaśnej śmietany połączyć z 3-4 łyżeczkami dobrego majonezu. 3-4 większe ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać sporą szczyptę soli i całość razem rozetrzeć czubkiem noża. Dodać do śmietany z majonezem, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki.
Sos czosnkowy w wersji dietetycznej: śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem (najlepiej greckim) i zrezygnować z majonezu.

Skończył Ci się majonez? Nie musisz biec do sklepu, zrób majonez samodzielnie w domu, to proste!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...