Obserwuj bloga przez email

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą

Sezon na majówki i wspólne grillowanie już się zaczął. Ja akurat nie należę do tych, którzy jakoś szczególnie lubują się w grillowaniu na łonie natury. Owszem, raz na jakiś czas to ja bardzo chętnie, ale nie co weekend. Chociaż od jakiegoś czasu staram się jednak mimo wszystko weekend poświęcić na jak najbardziej intensywny wypoczynek, żeby naładować akumulatory na kolejny tydzień. Jak spędzam weekendy? Jeśli kilka ostatnich dni było szczególnie trudnych i pracowitych, wtedy robię sobie maraton z książką i serialami. W tygodniu raczej nie ma na to czasu. Przy ładnej pogodzie niesamowitą frajdę dają mi wypady za miasto i kilkukilometrowe spacery wokół jednego z okolicznych jezior. Wtedy wyłączam się całkowicie od przyziemnych spraw i po prostu cieszę się chwilą. Przede mną już niedługo dość duże życiowe zmiany, które pochłoną i czas, i energię. To będą nowe możliwości, na pewno nowi ludzie i obowiązki. Tym bardziej w takich sytuacjach trzeba pomyśleć o dobrym nastroju i pozytywnej energii. Grill z przyjaciółmi to doskonała okazja. Z myślą o takich wyjątkowych spotkaniach przygotowałam dzisiejszą propozycję: grillowany kurczak z ananasem. Cóż w nim wyjątkowego? To, że przed grillowaniem zamarynowałam go w sosie vinaigrette. Sosu trzeba zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa.

kurczak z grilla, co na grilla, potrawy na grilla, jak zrobić sos vinaigrette, jak się robi sos winegret, daylicooking, dania na majówkę



Składniki:
Sos vinaigrette:
4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki octu winnego
2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 lekko czubate łyżeczki soli
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

poza tym:
około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety)
1/2 średniej wielkości świeżego ananasa
mieszanka sałat - u mnie roszponka

Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać.

Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 
1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu.
Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm.

Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa.
Podawać z sałatami polanymi resztą sosu.

marynata do dań z grilla, w czym zamarynowac mięso na grilla, jak się robi sos winegret, przepis na sos vinaigrette, sprawdzony przepis na marynatę do mięsa, daylicooking, dania na majówkę


A jak Wy spędzacie weekendy? Aktywnie czy raczej w domu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...