Obserwuj bloga przez email

Kapusta pak choi z patelni z prażonym słonecznikiem, imbirem, czosnkiem, odrobiną miodu i chilii

Ta nieduża, podłużna kapusta, o luźnych liściach, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera antyutleniacze, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B i C. Jest niskokaloryczna, działa przeciwzapalnie i regulująco ciśnienie. 
Nazywana jest także pakczoj, bok choi lub kapustą chińską. Pochodzi z Azji, gdzie do dzisiaj jest ważnym składnikiem azjatyckich dań. Od pewnego czasu doceniana jest także i u nas, gdyż ma bardzo różnorodne zastosowanie. Można jej użyć do przygotowania zupy, jarzynek, sałatek, a także do grillowania. Jadalna jest w całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku.
Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację.


kapusta pak choi z czym podać, jak zrobić pak choi, daylicooking


Składniki:
4 kapusty pak choi
1 większa papryczka chilli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
2-3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
sól do smaku
łuskane pestki słonecznika

Kapusty opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół.
Papryczkę chilli i czosnek posiekać razem z imbirem. 
Patelnię rozgrzać, dodać czosnek, imbir i chilli - zeszklić mieszając. Dodać miód, wymieszać i włożyć połówki kapusty pak choi. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron do odpowiedniej miękkości. Kapusta jest smaczna zarówno tylko lekko obsmażona dla smaku, jak i uduszona do miękkości. Jeśli zależy nam, aby była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną wody podczas duszenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.
Kapustę posolić przed podaniem. Obsypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem.


sprawdzony przepis na kapustę pak choi, jak podać kapustę pak choi, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...