Biała kiełbasa zapiekana w boczku z winem lub piwem
Jeśli biała kiełbasa, to tylko parzona na świeżo. Tylko wtedy jest soczysta i delikatna. Odgrzewana to już nie to samo. Co jednak zrobić, kiedy po świątecznym śniadaniu zostanie nam sparzona i lekko już podeschnięta biała kiełbasa? Można ją wykorzystać do zrobienia pysznej zapiekanki z żurkiem i jajkiem lub zapiec po owinięciu boczkiem. W właśnie na tę drugą opcję będę Was dziś namawiać. Jest to także idealna propozycja na świąteczną kolację.
Pod przepisem znajdziecie także wskazówki jak idealnie sparzyć białą kiełbasę.
Składniki:
6 kawałków parzonej białej kiełbasy
cienkie plastry boczku - mniej więcej po 2 na 1 kiełbasę
2 średnie cebule
1-2 nieduże główki czosnku
opcjonalnie: 120 ml półwytrawnego białego wina lub piwa
Kiełbasę owinąć szczelnie boczkiem.
Formę do zapiekania natłuścić lekko lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę obrać i i pokroić w cienkie plastry. Z czosnku zdjąć pierwszą warstwę suchej skórki. Przekroić w połowie.
Na dnie formy ułożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu białą kiełbasę owiniętą boczkiem. Końcówki boczku powinny znaleźć się pod spodem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku. W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo.
Kiełbasę podawać z pieczywem lub sałatkami. Jest pyszna także na zimno.
Co zrobić aby parzona biała kiełbasa była soczysta i delikatna?
Najsmaczniejsza jest parzona zawsze na świeżo. Jednak nie zawsze udaje się ją w taki sposób sparzyć, aby nie była sucha i twarda. Co jest sekretem?
Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a biała kiełbasa zawsze będzie pyszna i soczysta:
Surową kiełbasę powinno się parzyć, a nie gotować. Woda powinna tylko delikatnie wrzeć, podobnie jak przy gotowaniu rosołu. Jeśli będzie mocno się gotować, wtedy (co wydaje się logiczne) otrzymamy kiełbasę ugotowaną, a nie sparzoną.
Surowej kiełbasy nie należy przekłuwać - ani przed parzeniem, ani w trakcie parzenia. Jeśli ją przekłujemy, wtedy wypłyną z niej soki, a mięso stanie się twarde i suche.
Wyjmując kiełbasę z wody również należy zwracać uwagę, aby nie wkłuwać w nią widelca, ani też nie przekrawać jej przy układaniu na półmisek.
Odgrzewając parzoną wcześniej kiełbasę wystarczy włożyć do wrzątku i parzyć (tak samo jak surową, na minimalnym ogniu) przez 5 minut. Jeśli nie była przekrojona lub przekłuta, wtedy nikt nie powinien się zorientować, ze jest odgrzewana, a nie parzona na świeżo.
Jak kupić dobrą białą kiełbasę? Na co zwrócić uwagę?
Najlepiej jest kupować białą kiełbasę w postaci surowej. Po niej szybciej widać (i czuć) czy na pewno jest świeża. Dość częstą praktyką jest niestety parzenie surowej kiełbasy, która leży dość długo i sprzedawanie jej jako parzoną. Parzona poleży dłużej i trudniej niż w przypadku surowej stwierdzić czy na pewno jest świeża.
Kupując w sklepie białą kiełbasę zwracajcie uwagę na skład i - mimo wszystko - na cenę. Nie wierzcie w czarodziejskie promocje, że za 7 zł ktoś oferuje 1 kg prawdziwej białej kiełbasy. Żaden handlowiec nie będzie dokładał do tego, co sprzedaje. To nielogiczne, tym bardziej w okresie przedświątecznym, kiedy ludzie i tak kupują duże ilości wędlin. Wystarczy porównać ceny mięsa w skupie, aby zrozumieć, że w takiej taniej kiełbasie tego mięsa za dużo nie ma. A mięso to zaledwie początek kosztów producenta... Nie dajcie się złapać na przedświąteczne promocje, bo to jest czas, kiedy handlowcy chcą zarobić, a nie robić nam prezenty. Najprościej jest czytać składy na opakowaniu. Ja nie wyobrażam sobie, abym coś kupiła bez przeczytania etykiety. To samo polecam Wam 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz