Obserwuj bloga przez email

Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku

To danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. W roku 1809 przepis po raz pierwszy ukazał się w książce Marii Rundella A New System of Domestic Cookery. Margaret Dods natomiast w swojej książce The cook and housewife's manual, wydanej w 1826 r. nazwała to danie Scotch eggs. Niektórzy uważają, że to danie mogło być zainspirowana indyjskimi koftami, co nie wydaje się dziwne, biorąc pod uwagę silne powiązania Brytyjczyków z Indiami.
Ja przygotowałam to danie z myślą o świętach wielkanocnych. Może się sprawdzić jako przekąska lub jako danie obiadowe. Na pewno jest mało skomplikowane do przygotowania, smaczne i wygląda dość efektownie, więc śmiało możecie podać je na wielkanocny stół.

scotch eggs, co to są jaskółcze gniazda, przepis na jaka po szkocku, daylicooking



Składniki:
500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
5 jajek
1 mała sucha bułka pszenna
mleko do namoczenia bułki
sól do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała cebula
2 łyżeczki ulubionej musztardy
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.


jak się robi jajka po szkocku, sprawdzony przepis na jaskółcze gniazda, daylicooking


Inne przepisy na potrawy wielkanocne znajdziecie klikając w poniższy banerek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...