Obserwuj bloga przez email

Pikantna brukselka pieczona z miodem, tymiankiem, słonecznikiem i migdałami

Na wielu blogach pojawiają się wpisy mające na celu odczarowanie złej sławy brukselki. Przyznam się Wam, że byłam zdziwiona tym, że tak wiele osób jej nie lubi. Sama brukselkę uwielbiam i jadam pod wieloma postaciami. Pomyślałam jednak, że i ja spróbuję przekonać do niej tych, którzy za nią nie przepadają. Dzisiaj zatem zamiast banalnej (ale jakże pysznej!) brukselki gotowanej, będzie brukselka pieczona. Przyprawiona dość pikantnie, z dodatkiem miodu, tymianku, słonecznika i migdałów. Słodki miód i ostre przyprawy fajnie komponują się ze smakiem brukselki. Może warto spróbować jej pod taką postacią? 😊

jak upiec brukselkę, brukselka pieczona, brukselka opiekana, marynowana brukselka, brukselka inaczej, daylicooking



Składniki:
500 g brukselki
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
3 łyżki miodu
2/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki płatków migdałowych

Brukselki oczyścić, umyć i przekroić na pół. 
Do miseczki wlać wodę, wsypać sól i wymieszać. Dodać płynny miód, olej i przyprawy. Całość połączyć. Oblać tym brukselki w taki sposób, aby całe były w marynacie. Najlepiej zrobić to ręką. Na końcu dodać słonecznik i migdały.
Tak przygotowane brukselki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez około 20-25 minut w zależności od wielkości brukselki.


brukselka inaczej, brukselka zapiekana w marynacie, brukselka z miodem, brukselka w ziołach, dania z brukselki, daylicooking



Może spróbujesz także sałatki z brukselką lub tartaletek wiosennych?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...