Obserwuj bloga przez email

Gęsty biały barszcz z białymi warzywami, łososiem i jajkiem

Wielkanoc to święta, kiedy na naszych stołach królują żurki i białe barszcze. Każda pani domu ma swoje sposoby, aby były pyszne i jedyne w swoim rodzaju. Ja dzisiaj chcę Was namówić na biały barszcz troszkę inny niż standardowy. Proponuję zrobić gęstą, częściowo zmiksowaną zupę z białych warzyw, doprawioną zakwasem. Jako dodatek ugotowane jajka, ale w towarzystwie łososia. 
Zupa jest bardzo sycąca, więc świetnie nada się na świąteczny obiad, podany po długim spacerze. Można ją ugotować dzień lub dwa dni wcześniej, a przed podaniem zagotować i dodać łososia. Ryba zaparzona we wrzącej zupie jest soczysta i delikatna. Jeśli jednak zależy nam, aby zupa bardziej przeszła smakiem ryby, wtedy można ją dodać zaraz po ugotowaniu. Podczas odgrzewania odda swój smak zupie. 

biały barszcz z warzywami, zupa z białych warzyw, biały barszcz z łososiem, zupa wielkanocna, wielkanocny obiad, co na Wielkanoc, dania wielkanocne, daylicooking


Składniki na 4-6 porcji:
300 g selera
500 g pietruszki
500 g ziemniaków
1 średnia cebula
4 duże ząbki czosnku
ok. 1 litr wody
2 łyżki oleju
duża szczypta mielonego ziela angielskiego
ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
ok. 400 g świeżego łososia
po 1 jajku na 1 porcję zupy
sól i biały pieprz do smaku
szczypiorek

Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.


wielkanocne zupy, zupa na Wielkanoc, dania na Wielkanoc, wielkanocne dania, jaką zupę na Wielkanoc, biały barszcz na gęsto, daylicooking


Jeśli lubicie biały barszcz, a przy tym eksperymentować ze smakami, to spróbujcie także białego barszczu zapieczonego z białą kiełbasą i jajkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...