Obserwuj bloga przez email

Co siedzi w jajku?

Nie jedz tyle jajek, bo to niezdrowe! Jeszcze niedawno był to popularny pogląd. Jajka najczęściej obwiniano za podwyższony cholesterol i właśnie w nich upatrywano największego zagrożenia miażdżycą. Od pewnego czasu naukowcy przekonują nas, że jajko to prawdziwa skarbnica białka, mikroelementów i witamin. Nie powinno go więc zabraknąć w prawidłowej diecie.


Wartość odżywcza jajek, skład chemiczny jajka, czy warto jeść jajka, ile jajek można jeść, daylicooking


Białko wzorcowe
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajane przez ludzki organizm. W 1965 r. białko jaja zostało uznane przez WHO za tzw. białko wzorcowe. To znaczy, że według niego określa się proporcje aminokwasów w produktach roślinnych i zwierzęcych, a więc ich dużą lub małą wartość dla człowieka. Duża wartość biologiczna białka z jajek polega także na tym, że jest ono źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, a więc takich, których ludzki organizm sam nie wytworzy, takie aminokwasy musimy dostarczyć z pożywieniem.
skład chemiczny jajek, wartości odżywcze jajek, daylicooking

Skład chemiczny jajek
Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%.
Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także cholinę.

Jajka są niskokaloryczne
Jajka są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. 100 g jajek (czyli mniej więcej 2 średnie jajka) to ok. 150 kcal i ok. 12,5 g czystego białka. Najbardziej wartościowe w jajku i bardziej kaloryczne jest żółtko. Białko oddzielone od żółtka to tylko około 14 kcal.

Podczas obróbki termicznej jajka niewiele tracą na wartości
Tylko podczas gotowania jajek na twardo dochodzi do dezaminacji aminokwasów. Podczas każdej obróbki cieplnej dochodzi do niewielkich strat witamin z grupy B.

Ile jajek powinniśmy zjadać?
Mimo licznych badań prowadzonych przez naukowców i lekarzy, nie ma jedynej i słusznej teorii. Przyjmuje się od 3 do 10 jajek tygodniowo na osobę, wliczając w to jajka zawarte w już przetworzonych produktach. Niektórzy specjaliści twierdzą, że cholesterol zawarty w jajkach działa niekorzystnie, ale jak do tej pory żadne miarodajne badania tego nie potwierdziły w sposób kategoryczny. Zaleca się więc zdrowy rozsądek i prawidłowo zbilansowaną dietę. Dzieci, młodzież, rekonwalescenci i sportowcy powinni je szczególnie uwzględniać w swojej diecie.
Podczas badań przeprowadzonych w 1999 r. w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzono, że ci, którzy jedzą codziennie jajko nie są zagrożeni chorobą wieńcową. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych. W przypadku osób z cukrzycą, nowotworami i schorzeniami układu krążenia i metabolicznymi, spożycie jajek powinno być ograniczone. Optymalnie można zrezygnować z żółtek, a zjadać tylko białka jaj.

Jajko to silny alergen
Nie powinno się podawać ich dzieciom poniżej 1. roku życia, a także - oczywiście - osobom uczulonym na nie.

Różne kolory skorupek jajek
Kolor skorupki zależy od rasy kur i rodzaju podawanej paszy. Nie ma on większego związku z wartością odżywczą jajka. Nie należy więc wartościować jajek na podstawie koloru skorupki.

Kolor żółtka
Wiele osób uważa, że czym żółtko ciemniejsze, tym jajko lepsze. Błąd. Na kolor żółtka (podobnie jak w przypadku koloru skorupek) ma duży wpływ głównie sposób karmienia kur. Niektóre pasze sprawiają, że żółtko staje się ciemne. Nie ma to nic wspólnego z tym, czy jajko jest lepszej, czy gorszej jakości.

Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć
Myjąc jajka narusza się naturalny system ochronny skorupki. Myć je należy dopiero przed jakimkolwiek użyciem. Jajka i tak trzyma się w specjalnych przegródkach czy pudełeczkach, więc nie powinny mieć bezpośredniej styczności z innymi produktami.

Zielona obwódka wokół ugotowanego żółtka
Jeśli jajka są zbyt długo gotowane, to zawarte w jajku siarka i żelazo łączą się, a żółtko na brzegach nabiera takiej sino zielonej barwy.

Oznaczenia na jajkach
Jajka, które kupujemy w sklepach mają nadrukowane na skorupkach oznaczenia w postaci cyfr. Dotyczą one oznaczeń państwa, z którego jajko pochodzi, systemu chowu kur oraz oznaczeń zakładu produkcyjnego. Co oznaczają cyfry systemu chowu?

  • 0 –  jajko pochodzi z produkcji ekologicznej
  • 1 – jajko z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – jajko z chowu ściółkowego
  • 3 – jajko z chowu klatkowego.




Jak gotować kurze jajka
Sposobów na gotowanie jajek jest sporo. Ja wkładam je do zimnej wody, a czas liczę od momentu zagotowania. Czas uzależniony jest od wielkości jajka.

  • Jajka ma miękko: 3 - 4,5 minuty
  • Jajka na półmiękko (tzw. mollet): 4 - 5 minut
  • Jajka na twardo: 7-9 minut.

UWAGA:

  • Zawsze przed użyciem jajka należy umyć.
  • Aby białko nie było zbite i twarde należy jajko gotować na minimalnym ogniu ogniu.
  • Nie należy przekraczać 10 minut, gdyż wtedy jajko znacząco traci swoje wartości odżywcze, a także staje się twarde, nieapetyczne, a żółtko otacza sina warstwa.


Co zrobić, aby jajko podczas gotowania nie pękało i nie wypływało?

  • Jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
  • Do wody wsypać garść soli.
  • Gotować na niedużym ogniu.


Jajka poszetowe (fr. oeuf poché) czy jajka w koszulkach?
Jajko poszetowe to dokładnie to samo, co jajko w koszulce. Pierwsza nazwa to spolszczone określenie zaczerpnięte z języka francuskiego.
Jajko w koszulce to jako gotowane w wodzie, ale bez skorupki.
Świeże jajko (o temperaturze pokojowej) należy wbić delikatnie do niewielkiej miseczki. W garnku zagotować wodę z octem winnym lub sokiem z cytryny - na 1 litr wody około 2 łyżki. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny, woda powinna tylko delikatnie wrzeć. Mieszając energicznie łyżka, zrobić wir. W jego środek wlać delikatnie jajko z miseczki. Gotować przez około 3-3,5 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i odsączyć je z wody, na przykład na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce.

Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance
Niewielką szklaneczkę smaruje się delikatnie od środka masłem, a następnie wbija do niej jajko. Można je przyprawić solą i pieprzem i na wierzch dodać jeszcze odrobinę masła. Szklaneczkę wstawić do garnuszka z wodą i gotować aż białko jajka się zetnie. Uwaga: na dno garnka dobrze jest położyć niewielką ściereczkę czy choćby złożony na 2-3 razy kawałek papierowego ręcznika. W przeciwnym razie szklanka będzie podskakiwać podczas gotowania.


Jeśli lubicie jajka, to mam dla Was kilka pysznych przepisów





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...