Obserwuj bloga przez email

Frittata z kabanosami, porem i serem pleśniowym

Frittata to włoskie danie, rodzaj omletu z nadzieniem. Można ją smażyć na patelni (wtedy w połowie smażenia odwraca się na drugą stronę) lub w piekarniku. Można także podpiec na patelni, a potem dopiec ją w piekarniku. Jest to danie bardzo sycące, pełne wartościowych składników odżywczych. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. 
Frittatę można przygotowywać z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj, jako nadzienie, wykorzystałam kabanosy. Podczas pieczenia nabrały wspaniałej miękkości i delikatności. Idealnie uzupełniły się z serem pleśniowym, który lekko podpiekł się. Polecam Wam frittatę, jeśli szukacie ciekawego sposobu na pyszne danie na początek lub koniec dnia.


co to jest frittata?, jak się robi frittatę?, kolacja na ciepło, śniadanie na gorąco, najlepszy przepis na frittatę, daylicooking.pl



Składniki:
4 jajka
1/4 szklanki mleka
60 g kabanosów
10-12 cm pora
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
150 g ulubionego sera pleśniowego
1 łyżka masła + masło do wysmarowania formy
sól do smaku

Kabanosy pokroić w kawałki wielkości mniej więcej 2 cm. 
Czosnek obrać i posiekać drobno.
Pora pokroić w cienkie talarki.
Papryczkę chilli posiekać.
Na patelni stopić masło, dodać pora, papryczkę i czosnek. Krótko podsmażyć. 
W misce roztrzepać dokładnie jajka z dodatkiem mleka i soli. Dodać kabanosy, bazylię i pora z czosnkiem i chilli (z patelni). Wszystko razem wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć plastry sera pleśniowego.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 15 minut. Góra frittaty powinna być lekko zarumieniona.
Pysznie smakuje z chrupiącym pieczywem, pomidorami i zieleniną.

co to jest frittata?, jak się robi frittatę?, z czego się robi frittatę?, kolacja na ciepło, jajka, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...