Obserwuj bloga przez email

Coleslaw - kultowa sałatka z sieciowych restauracji

Najczęściej nazywana jest kolesławem. Nie jest to jednak prawidłowa nazwa. Dlaczego?
Powstanie sałatki szacuje się nawet na czasy starożytnych Rzymian. To od nich rozprzestrzeniła się na cały świat. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, który jest skrótem od koolsalade, oznaczającym surówkę z kapusty. 
Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego.
W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała popularność wraz z popularnością sieciowych restauracji. To w nich jest dodawana do pizzy, czy serwowana w tzw. barach sałatkowych. Warto jednak robić ją w domu, bo jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych.


co to jest coleslaw?, jak zrobić sałatkę coleslaw?, przepis na sałatkę z sieciówki, kultowa sałatka, daylicooking


Składniki:
4 szklanki białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 szklanki marchwi startej na drobniejszej tarce jarzynowej

Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z sosem. Przed podaniem odstawić na pół godziny do lodówki.

sos:
4 łyżki majonezu
3-4 łyżki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać razem aż do rozpuszczenia soli i cukru.


kultowa sałatka z sieciowej restauracji, sałatka z pizza hut, sałatka z kfc, daylicooking, surówka z kapusty, sałatka majonezowa z kapusty


Lubicie tę sałatkę? Robicie w domu?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...