Obserwuj bloga przez email

Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka

Sałatka Cobb jest jedną z najpopularniejszych amerykańskich sałatek. Śmiało można powiedzieć, że wręcz kultową. Prawdopodobnie powstała zupełnie przypadkowo, bo z pozostałości po dniu pracy restauracji. Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie, zapewne dlatego, że jej składniki nie są wymieszane, lecz ułożone warstwowo. Nie ma przepisu jedynego i najważniejszego. Każdy może stworzyć swoją listę składników i układać je w dowolny sposób: na półmisku lub w misce, tworząc wymyślne wzory. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Podstawę sałatki tworzą: kurczak, niebieski ser pleśniowy, pomidory, boczek, jajka i awokado. Sałatka nazywana jest także eat cobb. Jest to skrót od angielskich nazw składników: Eggs, Avocado, Tomatoes, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese.

sałatka Cobb, kultowa amerykańska sałatka, Robert Cobb, resztki z restauracji, daylicooking, lunch

Składniki na 3-4 porcje:
1 sałata rzymska
1/2 małej lodowej sałaty
spora garść roszponki
1 mała czerwona cebula
garść małych pomidorków
1 dojrzałe awokado
3 jajka
10-12 cienkich plastrów boczku
szczypior z 3 dymek
1 większa pierś z kurczaka
100 g sera z niebieską pleśnią
dodatkowo:
sól, pieprz, słodka papryka - do przyprawienia mięsa
2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado

Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby mięso przeszło przyprawami.
Sałaty pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Roszponkę wypłukać i dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku.
Cebulę pokroić w piórka.
Pomidorki przekroić na pół.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić w grubszą kostkę lub na ćwiartki.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Od razy skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Ser pleśniowy pokroić w grubszą kostkę lub w słupki.
Szczypiorek posiekać.
Boczek wytopić na patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części.
Rozgrzać patelnię grillową i na niej opiec pierś z kurczaka, po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę.

Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi tostami.


Sos:
125 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 średni ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki musztardy Dijon

Czosnek obrać i rozetrzeć z odrobiną soli. Do musztardy dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, pieprz, roztarty czosnek i resztę soli. Wymieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać oliwę i całość roztrzepać dokładnie, aby powstał gładki sos o konsystencji emulsji. Najprościej jest robić wszystko w niewielkim słoiczku, który można zakręcić i potrząsnąć. Sos odstawić na kilka minut, żeby smaki przegryzły się.

sałatka Cobb, jak powstała sałatka Cobb, kim był Robert Cobb, składniki sałatki Cob, eat cobb, daylicooking


Lubicie warstwowe sałatki?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...