Obserwuj bloga przez email

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Boże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. 

Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego. Właśnie z myślą o takich osobach przygotowałam pyszna zupę z pulpecikami z karpia. Na pewno jest troszkę więcej pracy niż podczas standardowego smażonego, ale efekt jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem.

zupa z karpia, karp gotowany, wigilijna zupa rybna, daylicooking



Przepis na zabielaną zupę rybną z pulpecikami z karpia

Składniki:
1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g
2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
sól do smaku
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 bułka pszenna namoczona w mleku
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 niedużego selera
15 cm pora
2-3 średnie listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
mały pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
białko z 1 jajka
mąka do obtoczenia pulpetów (pszenna lub ziemniaczana)

Jak zrobić zupę rybną z pulpecikami z karpia - krok po kroku


Karpia należy sprawić, czyli oskrobać, odciąć głowę, płetwy i ogon.

Odfiletowywać, czyli usunąć kręgosłup i ości, zdjąć skórę. Wszystko dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.

Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i przekroić na 3-4 części. Pora przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka włożyć dokładnie umytą głowę wraz płetwami, skórami i kręgosłupem.

Dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła.

Na niewielkim ogniu i pod przykryciem ugotować wywar do miękkości warzyw.

Ugotowany wywar przecedzić i przyprawić solą.

Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką.

Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem.

Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące - pszennej lub ziemniaczanej.

Wywar z ryby i warzyw zagotować i trzymając na niewielkim ogniu wkładać stopniowo pulpeciki.

Gotować przez około 10-12 minut od wypłynięcia.

Całość przyprawić świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.

Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i resztę posiekanej zielonej pietruszki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Przed podaniem można dodać pokrojoną drobno marchewkę (lub dodatkowo pietruszkę i seler) z wywaru.

Wskazówka

W przypadku, kiedy (z różnych powodów) nie chcemy gotować zupy na głowach, można przygotować najpierw wywar z samych warzyw i przypraw. Po przecedzeniu go, ugotować w nim pulpety. Taki wywar jest jednak znacznie mniej esencjonalny.

wigilijna zupa rybna, karp gotowany, zupa z karpia, pulpety rybne, daylicooking


Czy w Waszych domach je się zupę rybną?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...