Obserwuj bloga przez email

Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem

Makiełki, kluski z makiem, makówki - ile nazw, tyle przepisów na tradycyjne wigilijne danie. 

W moim rodzinnym domu nie jadło się klusek z makiem. Postanowiłam jednak, że w tym roku przygotuję je, bo przecież to jest jedna z tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron.
Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To właśnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom podawanym w różnych miejscach. Stwórzcie takie proporcje z takich składników, które Wam będą smakowały najbardziej.


przepis na makiełki, co to są makówki, jak się robi kluski z makiem?, daylicooking, jak zrobić masę makową


Przepis na makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem

Składniki masy makowej:
1 szklanka maku
1 szklanka ulubionych bakalii - orzechów, migdałów, rodzynek itp.
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej
4-8 łyżek miodu - według smaku
3 łyżki masła
ok. 2 szklanki mleka do zaparzenia maku

Jak zrobić makiełki, czyli kluski z makiem - krok po kroku

W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu aż ziarenka maku zaczną pękać i staną się miękkie.

Odstawić do wystudzenia.

Następnie przecedzić przez gęste sito lub gazę i zmielić 2-3 razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem.
Migdały i orzechy przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, a następnie posiekać do pożądanej grubości.

Rodzynki również przełożyć na sito, przelać wrzątkiem i dobrze odsączyć.

Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie ze skórką cytrusową i na średnim ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle.

Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia.
Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu.

Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną ilością masy makowej. Podawać na zimno lub na gorąco.

 

Jak długo może stać masa makowa?

Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.



Czy w Waszych domach jada się makiełki? A może kluski z makiem lub makówki? 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...