Obserwuj bloga przez email

Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów

Śledzie to chyba najpopularniejsze ryby w naszym kraju. Na blogu znajdziecie sporo prostych i sprawdzonych przepisów na pyszne dania z tych ryb.

Śledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊


najlepszy przepis na śledzie w pomidorach, jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym, smażone śledzie w sosie, sos pomidorowy do śledzi, daylicooking


Przepis na smażone śledzie w sosie pomidorowym

Składniki:
1 kg surowych filetów śledziowych
sól i pieprz
mąka pszenna do oprószenia
olej do smażenia

sos:
1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima)
2 większe cebule
5-6 dużych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
3 średnie liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 lekko czubate łyżki cukru
60 ml octu spirytusowego 10%

Jak przygotować śledzie - krok po kroku

Oczyszczone surowe śledzie wypłukać w zimnej wodzie.

Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przyprawić solą i pieprzem.

Oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażyć ryby z obu stron na złoty kolor.

Jak zrobić sos do smażonych śledzi - krok po kroku

Pomidory opłukać i  przełożyć do garnka. Zagotować w czajniku wodę, zalać wrzątkiem pomidory.

Po około 30 sekundach wrzątek odlać, a pomidory zalać bardzo zimną wodą.

Zdjąć skórkę z pomidorów i wykroić zieloną końcówkę.

Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę.
Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
Olej rozgrzać w garnku i zeszklić na nim cebule.

Dodać pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.

Na średnim ogniu udusić do miękkości i lekkiego rozpadnięcia się pomidorów.

Pod koniec duszenia dodać czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos.


Słoiczki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w słoikach. Zalewać wrzącym sosem.

Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu.

świeże sledzie, śledzie smażone, jak usmażyc swieże śledzie?, jak zrobić sos pomidorowy do ryby, sos pomidorowy do śledzi, przepis na śledzie w pomidorach, daylicooking


Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich:

 [kliknij w nazwę lub zdjęcie, żeby otworzyć przepis]





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...