Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
Jajecznicę z pomidorami zna chyba każdy. Szakszuka to taka trochę podobna potrawa. Z tą różnicą, że do szakszuki dodajemy jeszcze paprykę (i nie tylko), a jajek nie roztrzepujemy. Jest to danie proste do zrobienia i sycące, w sam raz na śniadanie lub wczesną kolację. Lato dodaje smaku i aromatu temu daniu, bo mamy naprawdę świeże pomidory, prosto z pola, cudownie pachnące i pyszne. Warto eksperymentować z przyprawami, dosmaczając po swojemu.
Składniki na 2 porcje:
2 większe pomidory
3 większe ząbki czosnku
1 niewielka papryczka chilli
2 łyżki oliwy
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta cukru
sól do smaku
1 średnia papryka - może być po pół różnokolorowej
płaska łyżeczka mielonego kuminu (można z niego zrezygnować, ale fajnie podkręci smak potrawy)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć środek. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Z papryki wyciąć gniazdo nasienne - pokroić ją w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na głębszej patelni lub w płaskim rondlu. Dodać czosnek i zeszklić go na średnim ogniu. Dodać pokrojoną paprykę i całość poddusić przez chwilę. Dodać pomidory i mieszając co jakiś czas udusić do miękkości, odparowując jednocześnie część wody. Przyprawić kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
Na wrzący sos wbić jajka, lekko je posolić i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanego stopnia ścięcia.
Podawać posypane szczypiorkiem lub dymką i świeżymi listkami bazylii. Idealnie pasuje do tego chrupiące pieczywo.
Lubicie szakszukę? A może wolicie naszą rodzimą jajecznicę z pomidorami?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz