Najlepsze domowe konfitury brzoskwiniowe z rumem i wanilią
Ubiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni. To lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając wokół siebie owocówki. A że w barku stała samotnie butelka również zapomnianego rumu, to postanowiłam połączyć to razem. Wyszło pysznie i pachnąco. Powstał idealny dodatek do ciast i deserów.
Składniki:
1 kg brzoskwiń
150 ml rumu
1/2 szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny
1/2 laski wanilii
Brzoskwinie opłukać, przekroić na 4 części i wyjąć pestkę. Ćwiartki owoców obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i dodać laskę wanilii. Na niewielkim ogniu gotować przez około 10 minut. Dolać rum i sok z cytryny - gotować jeszcze około minuty. Wanilię wyjąć, a brzoskwinie przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry, aby zamknęły się. Z podanej ilości wychodzą 2-3 słoiczki od dżemu.
Wskazówka: Wanilię po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka cukrem. W taki sposób po kilkunastu dniach będziecie mieć swój własny domowy cukier waniliowy.
Wskazówka: Wanilię po opłukaniu pod zimną bieżącą wodą osuszcie, a następnie po przekrojeniu wzdłuż włóżcie do słoiczka cukrem. W taki sposób po kilkunastu dniach będziecie mieć swój własny domowy cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz