Obserwuj bloga przez email

Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem

Sos słodko-kwaśny z chilli i czosnkiem - łatwy do przygotowania, tylko z naturalnych składników. Zamiast kupować, warto przygotować go samodzielnie.

Kiedyś taki sos kupowałam. Jest po prostu pyszny do mięs smażonych w cieście naleśnikowym - na przykład kurczaka. Każdy, kto lubi tzw. chińczyka, zna ten sos. Warzywa z woka, sajgonki, spring rollsy - ten sos jest idealny do nich! Buteleczka takiego sosu kosztuje niemało w porównaniu ile kosztuje nas zrobienie go samodzielnie. Może zatem warto poświęcić kilkanaście minut i mieć swój własny sos? 

jak zrobić sos słodko kwaśny?, domowy sos chilli, przetwory domowe, daylicooking


Przepis na domowy sos słodko-kwaśny z chilli i czosnkiem

Składniki:
2 ostre papryczki
3-4 średnie ząbki czosnku
1/2 szklanki cukru
300 ml wody
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
90-100 ml octu spirytusowego 10%

Papryczki posiekać drobniutko - wielbiciele bardzo ostrych smaków mogą razem z pestkami. Czosnek obrać i również posiekać drobno. Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól i cukier, wlać ocet. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć maksymalnie ogień i gotować przez kilka minut. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący. 

Sos można przygotować także w większej ilości

Aby przechować sos dłużej, wystarczy wyparzyć malutkie słoiczki lub buteleczki i wrzący sos przelać do nich. Zakręcić od razu i ustawić do góry dnem, aż się pozamykają. (Buteleczki ustawiam w kubku do góry dnem .) Jeśli taki sos miałby stać tak długo, jak standardowe przetwory przygotowywane na zimę, wtedy - dla bezpieczeństwa - należy słoiczki z sosem pasteryzować przez 10-15 minut.

Spróbujcie także innego kultowego sosu z Subway, czyli sweet onion. 

Jest to sos przygotowany z cebuli z dodatkiem octu winnego, miodu i...maku. Ma zdecydowany smak i fantastycznie pasuje do kanapek, spring rolls'ów, warzyw czy kurczaka.


przepis na sos do kanapek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...