Obserwuj bloga przez email

Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami

Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek. Tym razem pod ręką były porzeczki, które sprawdziły się całkiem dobrze.

ciastka z płatkami, kruche ciastka, zdrowe słodycze, daylicooking


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
3 łyżki brązowego cukru muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g miękkiego masła
2/3 szklanki czerwonych porzeczek (można także użyć 1 większego jabłka startego na grubej tarce)

Ziarna słonecznik przełożyć na suchą patelnię i podprażyć lekko. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie przesypać do miski, dodać płatki, porzeczki, mąkę, proszek do pieczenia i cukier muscovado. Wszystko razem wymieszać.
Dodać miękkie masło i połączyć z suchymi składnikami. Jajka ubić lekko, wlać do reszty składników i wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. 

Tych ciasteczek nie trzeba niczym dosładzać. Są pyszne od razu po upieczeniu. Cudownie pachną prażonym słonecznikiem. Dodatek owoców zapewnia im lekką wilgotność. 


ciastka z płatkami orkiszowymi, ciasteczka z ziarnem słonecznikowym, ciastka ze słonecznikiem, ciastka porzeczkowe, daylicooking

kruche ciastka, najlepsze przepisy na ciastka, najlepszy blog kulinarny, daylicooking


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...