Obserwuj bloga przez email

Waniliowy mus z awokado, z ekspandowanym ziarnem i owocami

Kiedy pierwszy raz zrobiłam deser z awokado, to byłam zaskoczona prostotą i szybkością jego przygotowania. Smak, w zależności od dodatków, może być lekko wytrawny lub słodki. Można również awokado łączyć z owocami, także mrożonymi. Możliwości jest naprawdę sporo, za każdym razem wyjdzie coś innego. Awokado to coś genialnego, bo wyjdzie nam z niego wytrawny posiłek lub pyszny, lekki deser. A to niby taka niepozorna kulka 😊


waniliowy deser, zdrowy deser, co na szybko na deser, co zrobić z awokado, daylicooking



Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka esencji waniliowej 
1-2 łyżeczki miodu (według smaku)
1 czubata łyżka ekspandowanych ziaren (u mnie amarantus)
ulubione owoce: maliny, truskawki, banan etc.


Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Zmiksować go blenderem lub bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać esencję waniliową i miód do smaku - wymieszać. Na końcu dosypać ulubione ekspandowane ziarno i połączyć.
Mus przełożyć do pucharka i udekorować ulubionymi owocami.


szybki deser, zdrowe słodycze, co na deser, z owocami, z malinami, ekspandowane zboże, daylicooking



*Jeśli deser przygotowujemy dla dzieci, to zamiast esencji waniliowej, która jest na alkoholu, dodać odrobinę wanilii. 
**Jeśli deser podamy od razu po przygotowaniu, wtedy ziarno będzie chrupiące. Jeśli odstawimy go na kilkanaście minut do lodówki, wtedy ziarno zmięknie wchłaniając wilgoć.





deser, zdrowe desery, co na deser dla dziecka, czekolada, krem czekoladowy, daylicooking


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...