Obserwuj bloga przez email

Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą

Śledzie w śmietanie znane są chyba każdemu. Najpopularniejsze są z dodatkiem cebulki i jabłka, ale przecież tych dodatków może być więcej: kukurydza, kiszone ogórki, a do tego koperek i troszkę musztardy. Pycha!

Piątek nieodmiennie kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś urozmaicić, czasem wystarczy zerknąć, co nam zalega w lodówce. Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki właśnie sposób. Coś bym zjadła, sama nie wiem co, więc przeglądam szafki i lodówkę. Czasami powstają pyszności! Dzisiejsze śledzie powstały też w taki sposób. Miały być w klasycznej śmietanie, a wyszły troszkę inaczej. 


sałatka śledziowa, przekąska, śledź w sosie, daylicooking



Przepis na śledzie w śmietanie z dodatkami

Składniki:
500 g solonych filetów śledzi
1 większa cebula
5 średnich ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy (około 300 g)
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez)
2 łyżki cukru
2 łyżki ulubionej musztardy 
duży pęczek koperku


Jak zrobić śledzie w śmietanie - krok po kroku

Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć takich, których nie trzeba już moczyć.)

Wymoczone osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w  niewielkie kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, aby pod wpływem cukru zeszkliła się i puściła sok.

Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać.

Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą.

Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę.

Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać.

Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły.

Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Można również podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach.


sos majonezowo-śmietanowy do śledzi, sałatka śledziowa, przekąski, daylicooking

śledzie w śmietanie, sałatka śledziowa, przekąska ze śledzi, daylicooking



Jeśli szukacie innych, pysznych przepisów na śledzie, to zapraszam Was do zestawienia najlepszych przepisów ze śledziami w roli głównej - wystarczy kliknąć w zdjęcie, a otworzy się w osobnej karcie.


Najlepsze przepisy na śledzie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...