Mus czekoladowy z awokado i kawałkami banana
Dla wszystkich łasuchów lubiących czekoladę, mam dzisiaj pyszny deser. Mocno czekoladowy mus z...awokado. Kiedy robiłam go po raz pierwszy, to byłam dość sceptycznie nastawiona do jego smaku. Okazało się jednak, że to bardzo dobre połączenie smaków.
Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy C, E, A, z grupy B (w tym kwas foliowy, tak cenny dla przyszłych mam.) Warto więc uwzględnić go w diecie całej rodziny.
Z jednego awokado wychodzą dwa niewielkie deserki. Są one jednak na tyle sycące, że jest to wystarczająca ilość.
Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy C, E, A, z grupy B (w tym kwas foliowy, tak cenny dla przyszłych mam.) Warto więc uwzględnić go w diecie całej rodziny.
Z jednego awokado wychodzą dwa niewielkie deserki. Są one jednak na tyle sycące, że jest to wystarczająca ilość.
Składniki:
1 awokado
1 łyżka miodu *
5 łyżeczek dobrego gorzkiego kakao
5 łyżek mleka
1 średni banan **
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Zmiksować blenderem razem z resztą składników. Gdyby mus wyszedł za mało słodki, wtedy można dodać więcej miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz