Obserwuj bloga przez email

Krem dyniowy z grillowaną gruszką - najlepszy

Zupę dyniową można przygotowywać za każdym razem troszkę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki, przyprawy lub zmodyfikować ich proporcje. Naprawdę niewiele trzeba, aby ta prosta w gruncie rzeczy zupa, była za każdym razem nieco inna. Dzisiejsza moja propozycja to bardziej krem niż zupa. Coś pośredniego między zupą krem, a puree. Możecie jednak dodać do niej tyle wody, aby uzyskać odpowiednia dla siebie konsystencję. Dodatek delikatnie grillowanej gruszki nada temu kremowi ciekawego posmaku. 

zupa krem, z dyni, obiad, grillowana gruszka, daylicooking




Składniki:
1 nieduża dynia (około 1-1,2 kg)
niewielki kawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka) 
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
5-7 większych ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól do smaku
½ twardej gruszki na 1 porcję zupy


Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki ze środka i pokroić w niewielką kostkę. 
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i całość podsmażyć przez kilka minut mieszając często. Następnie dodać imbir i podlać wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła dynię i ugotować do miękkości. 
Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Ewentualnie dodać więcej wody. Przyprawić solą i słodką papryką. 

Przygotować gruszki:
Owoce umyć i osuszyć. Przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Układać w miseczkach lub talerzach z kremem dyniowym.


zupa-krem, dynia, z dyni, rozgrzewająca zupa, daylicooking, obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...