Obserwuj bloga przez email

Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy

Puree z dyni to doskonały sposób na przechowanie jej do kolejnego sezonu. Słoik z puree wystarczy potem tylko odkrecić, aby mieć dynię gotową do dalszej obróbki.

Jak zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Jest to sposób znacznie prostszy i wymaga mniej pracy. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury.

co zrobić z dyni, jak przechować dynię, przetwory z dyni, daylicooking


Jak zrobić dyniowe puree - krok po kroku


Dynię należy umyć i osuszyć.

Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek.

Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów.

Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku.

Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200℃ na około 15-30 minut w zależności od wielkości kawałków dyni.

dynia z piekarnika, jak upiec dynię, co zrobić z dyni, jak przechować dynię, przetwory z dyni, daylicooking


W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami.

Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików.

Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika.

Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów.

[kliknij w nazwę lub w zdjęcie, aby otworzyć przepis]


dyniowe latte, napój mleczny przepis


przepis na syrop dyniowy, przepis na syrop korzenny, przepis do pumpkin spice latte


przepis na dyniową latte, pumpkin spice latte przepis




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...