Obserwuj bloga przez email

Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej

Śledzie opiekane i zamarynowane w delikatnej zalewie z octem - zawsze się udają. Wystarczy dobry sprawdzony przepis.

Święta Bożego Narodzenia to święta głównie pod znakiem ryb. Przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie.
Dzisiejsza marynata jest dość łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu.

śledź marynowany, w occie, przekąska, Boże Narodzenie, ryby, daylicooking

Przepis na opiekane śledzie marynowane w zalewie z octem

Składniki:
około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych)
mąka pszenna do oprószenia śledzi
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz

zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
5-6 większych liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki ziarenek gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
1/3 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
4 średnie cebule

Jak zrobić opiekane śledzie w marynacie z octem - krok po kroku

Zaczynamy od przyprawienie śledzi

Śledzie dokładnie wypłukać i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.

Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Przygotowanie słoików

Słoiki oraz pokrywki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

 

Kiedy śledzie będą już gotowe, należy zrobić marynatę z octem

Cebule obrać i pokroić w talarki.

Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu.

Dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez 1 minutę.

Garnek przykryć pokrywką i zdjąć z ognia.

Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
 
Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą.

Na wierzchu układać cebulę z zalewy.

Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Przechowywać w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia.

ryby marynowane, śledź w marynacie, przekąski, Boże Narodzenie, daylicooking


Spróbuj także śledzi w sosie ze świeżych pomidorów

[kliknij w nazwę poniżej lub w zdjęcie, a otworzy się przepis]

przepis na śledzie w pomidorach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...