Obserwuj bloga przez email

Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika

Klasyczny piernik piekę bardzo rzadko. Natomiast korzenne kruche ciasteczka znacznie częściej, nie tylko na święta. Kiedyś sięgałam po gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia.
Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć i smakować, więc nie bójcie się modyfikować tych ilości. 

domowe przyprawy, do piernika, korzenne przyprawy, mieszanka korzenna, daylicooking


Składniki:
13 łyżeczek cynamonu
2 łyżeczki ziela angielskiego
5 łyżeczek imbiru
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki anyżu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki goździków

Wszystkie przyprawy muszą być wcześniej zmielone, podane ilości dotyczą już zmielonych. Można kupić gotowe albo zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika - najlepiej do słoiczka. Trzeba pamiętać o dokładnym zamknięciu, żeby przyprawa nie wietrzała.

domowa przyprawa korzenna, do piernika, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...