Obserwuj bloga przez email

Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika, idealna do świątecznych ciast, ciasteczek, deserów i rozgrzewających napojów

Klasyczny piernik piekę bardzo rzadko. Natomiast korzenne kruche ciasteczka znacznie częściej, nie tylko na święta. Kiedyś sięgałam po gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia.
Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć i smakować, więc nie bójcie się modyfikować tych ilości. 

domowe przyprawy, do piernika, korzenne przyprawy, mieszanka korzenna, daylicooking


Składniki:
13 łyżeczek cynamonu
2 łyżeczki ziela angielskiego
5 łyżeczek imbiru
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki anyżu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki goździków

Wszystkie przyprawy muszą być wcześniej zmielone, podane ilości dotyczą już zmielonych. Można kupić gotowe albo zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika - najlepiej do słoiczka. Trzeba pamiętać o dokładnym zamknięciu, żeby przyprawa nie wietrzała.

domowa przyprawa korzenna, do piernika, daylicooking


Klikając poniżej w etykietę Boże Narodzenie wyświetlą się Wam przepisy,które szczególnie polecam na święta. Zerknijcie do nich, może i Wy znajdziecie coś dla siebie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...